/ ТВИТЕР (Рат Русије и Украјине)
24/03/2022 u 10:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Детаљи о повјерљивом састанку руских и америчких генерала

Још увијек није познато зашто је тачно састанак одржан, није познато постоји ли о њему нека додатна документација.

Према  повјерљивом извјештају америчке војске, прошли састанак између руских и америчких војних службеника изазвао је код иначе суздржаног руског генерала емотиван испад,  преноси Index.hr.

Извјештај, у које је ЦНН добио увид, наводи ставове и перспективе два војна табора, али не нуди детаљно објашњење за понашање руског генерала. Војна или обавјештајна служба никада не објављује извјештај о повјерљивим састанцима јер она служе за анализу могућих будућих потеза, односно намјера противничке војске.

Руски генерал Јевгениј Иљин

Састанак је одржан у руском министарству обране у Москви, а ради се о ријетком сусрету између руских и америчких службеника обране откако је Русија 24. фебруара напала Украјину. Извјештај наводи да је састанак био напет и да је руска страна показивала очите знакове стреса.

Посебно истиче понашање руског генерала Јевгенија Иљина, замјеника начелника Главне управе за међународну сурадњу, с дугим искуством комуникације с америчким службеницима. Иљин је, што му није бола досадашња пракса, говорио без праћења прије припремљених биљешки или тема за разговор.

При крају састанка, један амерички службеник се нехајно распитао о Иљиновим обитељским коријенима у Украјини, при чему се "промијенило иначе стоичко држање руског генерала те се зацрвенио и постао узнемирен", стоји у документу. Генерал је затим потврдио да се родио у Дњепропетровску и да се касније његова породица преселила у Доњецк, гдје је ишао у школу.

Прошли су их трнци?

Амерички државници наводе да је Иљин затим додао да је тренутна ситуација у Украјини "трагична и да је због тога јако депресиван". Након тога је напустио просторију без руковања с присутнима.

Још увијек није познато зашто је тачно састанак одржан,  није познато постоји ли о њему нека додатна документација. У извјештају се не спомињу имена присутних америчких аташеа, а ЦНН није успио сазнати њихове идентитете. Пентагон је одбио дати коментар.

У извјешћу се такође наводи да су амерички службеници имали осјећај да Иљин криви САД и Украјину за злочине почињене његовој породици.. Није јасно што их је навело на такав утисак, али један од њих је казао како је генерал имао такав поглед и држање да су га "прошли трнци".

Наводи се како је генералов став изненадио и другог америчког војног аташеа, након чега су обојица изјавила да никада нису "на службеном састанку видјели такав испад руског колеге".

Наиме, састанци те врсте су обично помно планирани. Мада извјешће не наводи објашњење за генералове реакције, два америчка војна представника, која су присуствовала састанку, оцијенила су да то указује на проблем с моралом руске војске.

-У најмању руку је јасно да руска војска нема проблем с моралом само међу постројбама на првој црти бојишнице- закључује се у документу.

Војни односи САД-а и Русије

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је у уторак током разговора за ЦНН оповргнуо тезу да руске трупе имају проблема с моралом.

-Не бисте требали повјеровати таквој информацији. Требали бисте посумњати и два пута размислити је ли тако нешто истинито или не- рекао је Песков.

Русија и прије инвазије није била склона директним контактима високопозиционираних руских и америчких војних службеника. САД сматра да је то због тога што се Москва плаши показати било какву рањивост.

Руски генерал током састанка није одступио од руске стратегије инвазије на Украјину и побједе под сваку цијену, стоји у извјешћу. Амерички војни службеник наводе како је генерал "очито био узнемирен због ситуације у Украјини, али је могао испољити свој бијес само у складу с наративом Кремља".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:23