/ - PHOTO BY STNGR INDUSTRIES ON UNSPLASH
04/02/2022 u 09:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Детаљи рације у којој је убијен лидер ИСИЛ-а

Вођа ИСИЛ-а је забаракадирао себе и своју породицу на другом спрату током рације, према америчким изворима

Лидер Исламске државе Ирак и Левант (ИСИЛ) Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курејши у очају се разнио бомбом током рације, убивши чланове своје породице, саопштили су амерички званичници, пише Al Јazeera Balkans.

Како су рекли, он је живио на трећем спрату изнад “непознате породице” која није била повезана са групом.

Званичници су навели и да је војска одлучила да изведе рацију са војницима на терену умјесто да бомбардује зграду како би смањила штету по породицу која је живјела на првом спрату.

-Због овог ризика што се тиче друге породице и других цивила у том подручју предсједник Бајден је наредио да се наши војници ангажују како би се смањио тај ризик. Они су успјели у тој мисији- рекао је високи званичник новинарима.

Говорећи под условом анонимности, он је казао и да су америчке снаге биле у могућности да сигурно евакуишу породицу из куће у раној фази рације.

Додао је да је експлозија из стана ал-Курејшија била велика. “Експлозија је била тако велика на трећем спрату, да је разнијела тијела изван куће у околна подручја.”

Вођа ИСИЛ-а је забаракадирао себе и своју породицу на другом спрату током рације, према америчким изворима.

-Он и његова супруга умрли су током операције- наводи званичник.

Портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да се “чини да је и дијете убијено на другом спрату”.

Додао је да су амерички војници успјели да извуку 10 цивила из зграде, шест са првог спрата и четворо дјеце са другог.

Кирби је казао да је у самоубилачком нападу ал-Курејшија убијено најмање троје цивила. Међутим, Бијели шљемови, сиријска група за цивилну одбрану која дјелује у подручјима који држе побуњеници у Сирији, рекли су да је 13 људи убијено у рацији, укључујући шесторо дјеце и четири жене.

Амерички министар одбране Лојд Аустин поздравио је рацију и рекао да је ИСИЛ одговоран за смрт цивила током операције. Додао је и да ће Пентагон размотрити инцидент.

Пентагон је навео да није било жртава међу америчким војницима, али да је хеликоптер имао “механички квар” те је послије рације уништен.

Бајден је поздравио операцију, рекавши да је ал-Курејши стајао иза ИСИЛ-ове кампање убистава и сексуалног насиља над Језидима на сјевероистоку Ирака 2014. године. УН је класифицирао ово као геноцид.

ИСИЛ је ал-Курејшија именовао лидером 2019, након што је у америчкој рацији убијен Абу Бакр ал-Багдади. Амерички званичници тврде да није никада напуштао кућу те да је командовао ИСИЛ-ом путем курира.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 01:02