/ - BLOOMBERG
04/02/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Deutsche banka ostvarila najveću dobit u 15 godina

Dobit banke prije oporezivanja porasla je 65 odsto prošle godine i dostigla 5,6 milijardi eura, odnosno 6,16 milijardi dolara

Deutsche banka ostvarila je u prošloj godini najveću dobit u 15 godina, zahvaljujući novoj strategiji, saopštio je njen šef, Christian Sewing.

Sewing je ponovno potvrdio svoj cilj postizanja održivog rasta u narednim godinama i daljeg povećanja povrata za dioničare.

Dobit banke prije oporezivanja porasla je 65 odsto prošle godine i dostigla 5,6 milijardi eura, odnosno 6,16 milijardi dolara. Neto prihod se više nego udvostručio na godišnjem nivou, na oko 5,7 milijardi eura, prenosi SEEbiz.

Nakon odbitka plaćanja kamata vlasnicima obveznica, dioničari su imali više od pet milijardi eura dobiti, u odnosu na 1,9 milijardi eura godinu ranije.

Banka je takođe imala koristi od jednokratnog poreskog kredita od 1,4 milijarde eura.

Najnoviji podaci pokazuju da se banka vratila na onu vrstu visokih nivoa profita o kojima je izvještavala prije finansijske krize 2008. godine.

U 2007, rekordnoj godini, Deutsche banka je ostvarila dobit prije oporezivanja od više od 8,7 milijardi eura. No, banka je bila prisiljena na značajne promjene nakon krize, nakon koje je pet uzastopnih godina poslovala s gubicima, zaključno s 2019.

U ljeto 2019, Sewing, koji je unaprijeđen na mjesto izvršnog direktora nešto više od godinu ranije, temeljno je preusmjerio grupu, smanjivši njene aktivnosti investicionog bankarstva, okončavši globalno trgovanje dionicama i nastavivši s integracijom njemačke Postbank u njeno poslovanje sa stanovništvom.

-Transformacija Deutsche Bank u protekle tri i po godine bila je uspješna- rekao je Sewing.

Poslovanje Deutsche banke s privatnim klijentima i korporacijama bilo je posebno dobro, pri čemu je korporativna banka više nego udvostručila dobit prije oporezivanja, na 2,1 milijardu eura. S dvije milijarde eura, banka privatnih klijenata zaradila je preko pet puta više nego godinu ranije. Ta su dva segmenta zajedno dala više od investicione banke, koja je bila pokretač uspjeha Deutsche banke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:46