ВАКЦИНАЦИЈА / -фото:СРЂАН БОЉЕВИЋ
19/01/2022 u 10:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Директор Фајзера добитник израелске награде од милион долара

Награда чија је новчана вриједност милион долара се додјељује сваке године за професионална достигнућа, допринос човјечанству и посвећености јеврејским вриједностима

Генерални директор фармацеутског гиганта Фајзер Албер Бурла  добитник је престижне израелске награде Генеза (Генесис) за развој вакцине против ковида-19, саопштено је данас, преносе медији.

Награда чија је новчана вриједност милион долара се додјељује сваке године за професионална достигнућа, допринос човјечанству и посвећености јеврејским вриједностима.

Како је навела Фондација награде Генеза, Бурла је добио већину гласова у онлајн кампањи у којој је учествовало око 200.000 људи из 71 земље.

Он је похваљен за своје "лидерство, одлучност и посебно вољу да прихвати велике ризике".

Уз то се подсјећа да је Бурла одбио финансирање владе САД на почетку пандемије, што је помогло компанији да избјегне бирократију и убрза развој вакцине.

Партнер Фајзера Бионтек (БиоНтек) добио је фондове од владе Нјемачке и Фајзер је касније потписао велики договор о снабдијевању са САД.

Таква стратегија је Фајзер довела на чело напора у борби против корона вируса и вакцина те компаније је прва одобрена за употребу у САД и Европи.

Родом з Грчке, Бурла је син преживјелих у холокаусту и он планира да да своју награду за пројекте намијењене очувању сјећања на жртве холокауста, посебно у Грчкој, најавила је фондација.

Нјегови родитељи су једни од малобројних преживјелих у јеврејској заједници Солуна, коју су готово искоренили нацисти у Другом свјетском рату.

Бурла је саопштио да прима награду "понизно и у име свих колега у Фајзеру који су одговорили на хитан позив историје" и изразио наду даће моћи да дође у Израел у јуну да је прими.

Фајзерова вакцина одобрена је у САД за хитну употребу у децембру 2020. године и Израел је убрзо постао једна од првих земаља која је том вакцином имунизовала своје становништво.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

23. maj 2022 14:13