ВАКЦИНАЦИЈА / -фото:СРЂАН БОЉЕВИЋ
19/01/2022 u 10:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директор Фајзера добитник израелске награде од милион долара

Награда чија је новчана вриједност милион долара се додјељује сваке године за професионална достигнућа, допринос човјечанству и посвећености јеврејским вриједностима

Генерални директор фармацеутског гиганта Фајзер Албер Бурла  добитник је престижне израелске награде Генеза (Генесис) за развој вакцине против ковида-19, саопштено је данас, преносе медији.

Награда чија је новчана вриједност милион долара се додјељује сваке године за професионална достигнућа, допринос човјечанству и посвећености јеврејским вриједностима.

Како је навела Фондација награде Генеза, Бурла је добио већину гласова у онлајн кампањи у којој је учествовало око 200.000 људи из 71 земље.

Он је похваљен за своје "лидерство, одлучност и посебно вољу да прихвати велике ризике".

Уз то се подсјећа да је Бурла одбио финансирање владе САД на почетку пандемије, што је помогло компанији да избјегне бирократију и убрза развој вакцине.

Партнер Фајзера Бионтек (БиоНтек) добио је фондове од владе Нјемачке и Фајзер је касније потписао велики договор о снабдијевању са САД.

Таква стратегија је Фајзер довела на чело напора у борби против корона вируса и вакцина те компаније је прва одобрена за употребу у САД и Европи.

Родом з Грчке, Бурла је син преживјелих у холокаусту и он планира да да своју награду за пројекте намијењене очувању сјећања на жртве холокауста, посебно у Грчкој, најавила је фондација.

Нјегови родитељи су једни од малобројних преживјелих у јеврејској заједници Солуна, коју су готово искоренили нацисти у Другом свјетском рату.

Бурла је саопштио да прима награду "понизно и у име свих колега у Фајзеру који су одговорили на хитан позив историје" и изразио наду даће моћи да дође у Израел у јуну да је прими.

Фајзерова вакцина одобрена је у САД за хитну употребу у децембру 2020. године и Израел је убрзо постао једна од првих земаља која је том вакцином имунизовала своје становништво.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:04