/ - PHOTO BY VLADIMIR FEDOTOV ON UNSPLASH
30/11/2021 u 09:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директор Модерне: Мале шансе да вакцине буду ефикасне против омикрон соја

Он је нешто раније изјавио да ће бити потребно више мјесеци да почне испорука вакцине која ће бити ефикасна против соја омикрон

Директор америчке фармацеутске компаније "Модерна" Стивен Бансел рекао је да је мала вјероватноћа да ће вакцина бити ефикасна против соја вируса корона омикрон као што је била са ранијим врстама.

-Мислим да нема шансе да вакцина буде на истом нивоу ефикасности као што је била против соја делта. Не знам у којој количини ће бити слабија јер морамо сачекати податке, али научници са којима сам разговарао нијесу оптимисти- истакао је Бансел.

Аналитичари наводе да отпор соја вакцини може довести до већег броја заражених и примљених пацијената, самим тим и продужења пандемије. Банселова изјава одмах је утицала на тржиште због чега су скочиле цијене нафте, акција и валута.

Према његовим ријечима, велики број мутација протеина које вирус користи да би заразио људске ћелије значи да ће највјероватније бити потребне измене актуелних вакцина.

Он је нешто раније изјавио да ће бити потребно више мјесеци да почне испорука вакцине која ће бити ефикасна против соја омикрон.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:45