/ Фото: Википедија
08/07/2021 u 08:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директорка ММФ-а: Обезбјеђивање вакцина значи спас за пола милиона људи

Георгијева позвала на подршку 50 милијарди еура вриједном плану за окончање пандемије

Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Kристалина Георгијева објавила је ауторски текст на порталу ММФ у коме износи процјену да би брже обезбјеђивање вакцина за високо ризичну популацију на глобалном нивоу значило спас за пола милиона живота у наредних шест мјесеци, и позвала на подршку 50 милијарди еура вриједном плану за окончање пандемије.

Георгијева је такву процјену изнијела уочи састанка министара финансија и гувернера Централних банака земаља чланица Г20, који ће се одржати у Венецији од 9. и 10. јула, апелујући на најразвијеније земље да је потребно хитно деловати када је реч о доступности вакцина.

Фонд је заједно са Свјетском здравственом организацијом, Свјетском трговинском организацијом и Свјетском банком почетком јуна промовисао 50 милијарди долара вриједан план за окончање пандемије, који, између осталог, подразумијева помоћ најразвијенијих земаља сиромашнијим државама када је ријеч о вакцинацији.

- Од изузетног значаја би била подршка Г20 и других земаља да глобални циљ постане вакцинација најмање 40 одсто становништва у свакој земљи до краја 2021. и најмање 60 процената до прве половине 2022. године - навела је Георгијева.

Истакла је да би, како би се постигли ти циљеви, од кључног значаја била „подјела доза“ са земљама у развоју, подршка за додјелу грантова и концесијско финансирање за повец́ање и диверзификацију производње вакцина и јачање испоруке, дијагностике и терапије, као и уклањање свих баријера за извоз сировина за производњу вакцина, као и других препрека у ланцу снабдијевања.

- Глобални опоравак од последица пандемије креће се на два колосјека, а његова брзина зависи од драматично велике разлике у доступности вакцина, стопе заражавања и могућности земаља да обезбиједе системску подршку - упозорила је Георгијева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:13