/ - - UKRAJINA, DRITAN, TVITER
09/03/2023 u 15:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Direktorka nacionalne bezbjednosti SAD: Rusi ove godine ineće mati veliki napredak

Hejns nije govorila o tome da li Ukrajina u narednom periodu može vratiti bitan dio okupiranih teritorija u planiranoj kontraofanzivi na proljeće

Ejvril Hejns, direktorica nacionalne bezbjednosti Sjedinjenih Američkih Država, pred Senatom SAD je iznijela ocjenu o situaciji na ratištu u Ukrajini, javljaju agencije prenose emdiji.

Zvanični Vašington ne vjeruje da se vojska Rusije uskoro može oporaviti od gubitaka u Ukrajini, ali i da ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje vjeruje da je vrijeme na njegovoj strani kada je ruska agresija u Ukrajini u pitanju.

Hejns nije govorila o tome da li Ukrajina u narednom periodu može vratiti bitan dio okupiranih teritorija u planiranoj kontraofanzivi na proljeće. 

- Trenutno je u toku bespoštedni rat u kom bilo koja strana nema definitivnu vojnu premoć. Napredak Rusije u prethodnom periodu je ograničen, a Bahmut ne predstavlja pretjerano važan strateški cilj. Ruska ograničenja trenutno su nestašice municije, loša koordinacija vojnog vrha, umor kao i moralni izazovi. Putin izvjesno sada bolje razumije limite svoje vojske nego na početku rata i postavio je skromnije ciljeve. Jasno je da neke velike ofanzive ili velikih osvajanja ruske vojske ove godine neće biti - rekla je Hejns.

Takođe je rekla, da razmjere ukrajinskih gubitana na istoku zemlje mogu značajno uticati na planiranu kontraofanzivu na proljeće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 21:19