Sirija, Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
19/11/2022 u 20:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Djeca u Siriji organizuju sopstveno Svjetsko prvenstvo

Od 32 tima koja učestvuju, 25 čine djeca koja žive u kampovima za raseljene u provinciji Idlib, poslednjem velikom uporištu džihadista i pobunjenika u Siriji, a preostalih sedam okupljaju djecu koja rade u industrijskim zonama regiona

Više od 300 djece iz sjeverozapadne Sirije započelo je svoje Svjetsko prvenstvo u fudbalu na inicijativu jedne lokalne nevladine organizacije kako bi se skrenula pažnja na patnju Sirijaca pogođenih 11-godišnjim ratom,prenosi N1.

Na opštinskom stadionu u Idlibu, mladi igrači podijeljeni u 32 tima koji predstavljaju nacije kvalifikovane za SP u Kataru, učestvovali su na ceremoniji otvaranja koja je posebno oslikavala stradanje djece u Siriji, gdje je tokom rata poginulo oko pola miliona ljudi, a raseljeno nekoliko miliona.

Takmičenje je otvoreno utakmicom dva tima koji predstavljaju Katar i Ekvador, simulirajući uvodni meč koji se očekuje u nedjelju u Dohi.

- To je otvaranje Kampa Svjetskog Kupa“ u kojem učestvuju djeca uzrasta od 10 do 14 godina, rekao je za AFP koordinator nevladine organizacije Violet Ibrahim Sarmini, koji organizuje događaj.

Od 32 tima koja učestvuju, 25 čine djeca koja žive u kampovima za raseljene u provinciji Idlib, poslednjem velikom uporištu džihadista i pobunjenika u Siriji, a preostalih sedam okupljaju djecu koja rade u industrijskim zonama regiona.

- Ja predstavljam Španiju i nadam se da ćemo osvojiti Kup, rekao je Basel Čejho (12), koji radi kao radnik u garaži.

- Pored želje da podstakne djecu da se bave sportom, ovaj događaj ima za cilj da skrene međunarodnu pažnju na probleme mladih raseljenih i radnika u grupama koje su najviše izložene rizicima, ponekad i fatalnim, izjavio je Sarmini.

"Svetsko prvenstvo u kampu“ biće nastavljeno tokom SP u Kataru, a finale će biti održano u kampu u Idlibu.

Džihadistička grupa Hajat Tahrir Al-Šam (HTS) – bivši sirijski ogranak Al-Kaide – i druge manje uticajne frakcije kontrolišu nekoliko djelova Idliba i njegove okoline. Na tom području živi gotovo tri miliona ljudi, od kojih je polovina raseljena zbog rata, i nalazi se u kampovima sa lošom higijenom.

- Kako se približava zima, nadam se da će cijeli svijet obratiti pažnju na raseljene i podržati ih kako bi se što prije vratili kućama, rekao je Sarmini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. februar 2023 05:15