/ - ILUSTRACIJA
27/11/2023 u 13:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Djevojka osuđena na smrt i ubijena zbog slike na društvenim mrežama

Policija je saopštila da je djevojka jedna od mnogih žrtava takozvanih "ubistava iz časti", kao i da se muški članovi porodice ubijene djevojke nalaze među osumnjičenima

Pakistanska policija istražuje ubistvo osamnaestogodišnje djevojke nakon što su je seoske starješine, poznate kao džirga, navodno osudile na smrt zbog slike na društvenim mrežama na kojoj se pojavila s još jednom djevojkom, piše "Reuters", pozivajući se na saopštenje policije.

Policija je saopštila da je djevojka jedna od mnogih žrtava takozvanih "ubistava iz časti", kao i da se muški članovi porodice ubijene djevojke nalaze među osumnjičenima.

"Neki ljudi su objavilli slike dvije djevojke. Jednu su starješine upucale, dok je drugu spasila policija", izjavio je Masud Kan, zamjenik nadzornika policije oblasti Kolaj-Palas, blizu avganistanske granice, dodavši da je spasena djevojka vraćena porodici.

Grupe za ljudska prava tvrde da se svake godine nad hiljadama pakistanskih žena izvršeno "ubistvo iz časti" od strane rodbine, uz tvrdnju da time čuvaju čast porodice, što je zločin koji se najčesće događa u konzervativnim, ruralnim dijelovima zemlje.

Motiv ovih ubistava su najčešće navodna bjekstva, druženje ili bliskost s muškarcima za koje žrtve nisu udate ili drugih religioznih i kulturoloških prekršaja vezanih za žensku skromnost, uprkos zagovaranju organizacija za ljudska prava za čvršće implementiranje zakona.

Prošle godine, Apelacioni sud oslobodio je brata medijske ličnosti Kandil Balok, nakon što ju je 2016. godine ubio, što je dovelo do promjene zakona kada su u pitanju femicidi, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. mart 2024 15:25