Ilustracija / - FOTO: EPA
25/03/2023 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dogovor EU i Njemačke o zabrani prodaje vozila na fosilna goriva od 2035.

Berlin je zahtijevao da Brisel pruži garancije da će zakon dopustiti prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem koji rade na sintetička goriva, što je centralna tačka dogovora

Evropska unija i Njemačka objavile su da su postigle dogovor o zabrani prodaje vozila sa pogonom na fosilna goriva od 2035. godine, prenosi Politiko, javlja N1.

Dogovor, kako se navodi, označava prekretnicu u automobilskoj industriji i zabranjuje dalju prodaju vozila na fosilna goriva od 2035. godine, u skladu sa opredjeljenjem EU da do 2050. godine bude „karbon neutralna“, odnosno sa nultim emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Berlin je zahtijevao da Brisel pruži garancije da će zakon dopustiti prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem koji rade na sintetička goriva, što je centralna tačka dogovora.

Evropski komesar za ekologiju Frans Timermans objavio je na Tviteru da je sa Njemačkom postignut dogovor o budućoj upotrebi goriva u automobilima, a isto je učinio i njemački ministar saobraćaja Folker Vising.

On je naveo da vozila sa motorom na unutrašnje sagorijevanje mogu da se registruju od 2035. godine samo ako koriste goriva koja su neutralna u odnosu na emisije ugljen-dioksida.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:54