Илустрација / - Блиц
01/04/2022 u 22:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Договорена два мјесеца примирја у Јемену

Свјетска организација је раније оцијенила да у тој земљи влада једна од најгорих хуманитарна криза на свијету

Зараћене стране у Јемену, шиитски побуњеници Хути и владине снаге, прихватили су двомјесечно примирје које сјутра почиње, уз могућност продужења, саопштио је данас УН.

Провладине јеменске снаге подржава војна коалиција коју предводи Саудијска Арабија, док побуњенике Хути подржава Иран у рату започетом 2014. године.

"Зараћене стране су позитивно одговориле на предлог УН за двомесечно примирје које ће ступити на снагу 2. априла у 19.00 по локалном времену", изјавио је изасланик УН за Јемен Ханс Грундберг и додао да постоји могућност продужења примирја.

Стране су се сложиле да зауставе све војне ваздушне, копнене и морске офанзиве у Јемену и ван граница, рекао је Грундберг.

Додао је да су се стране такође сложиле да дозволе танкерима да уђу у луке у провинцији Ходеида и да комерцијални летови саобраћају на аеродрому у Сани са унапријед одређеним дестинацијама у региону.

УН процјењује да је од почетка сукоба страдало око 380.000 људи и да су многи умрли од последица рата, као што су глад, болести и недостатак воде за пиће.

Свјетска организација је раније оцијенила да у тој земљи влада једна од најгорих хуманитарна криза на свијету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:36