/ - фото илустрација
28/11/2021 u 16:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Долар на највишем нивоу у 17 мјесеци

Доларов индекс завршио је седмицу на 96,03 бода, готово истом нивоу као и седмицу прије

На свјетским тржиштима вриједност долара према корпи валута половином седмице достигла је највиши ниво у готово 17 мјесеци, међутим у петак је након вијести о појави нове варијанте коронавируса оштро пала. Доларов индекс, који показује кретање вриједности америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, завршио је седмицу на 96,03 бода, готово истом нивоу као и седмицу прије, преноси SEEbiz.

Притом је курс долара према јапанској валути пао 0,55 одсто, на 113,35 јена. Америчка валута је ослабила и у односу на европску, 0,25 одсто, па је цијена еура достигла 1,132 долара. Половином седмице доларов индекс достигао је 96,938 бодова, највиши ниво у готово 17 мјесеци, јер су добри економски показатељи у Сједињеним Америчким Државама подржали шпекулације да би америчка централна банка, Федералне резерве могла повећати кључне каматне стопе прије него што се очекивало, и то чак у три наврата наредне године.

Међутим, у петак су те шпекулације спласнуле, а курс долара оштро пао јер је улагаче узнемирила вијест да је у Јужноафричкој Републици идентификована нова варијанта коронавируса. Та варијанта има велики број мутација, па се страхује да би могла бити отпорна на вакцине и заразнија од досадашњих варијанти. Стога су се улагачи окренули валутама које перципирају сигурнијим уточиштима за капитал у несигурна времена, попут јапанске и швајцарске валуте.

Тако је само у петак курс јена према долару ојачао више од 1,5 одсто, што је један од његових највећих дневних скокова још од марта прошле године. Цијена еура порасла је према долару у петак око један одсто, након што је данима била под притиском јер Европска централна банка шаље поруке да вјероватно наредне године неће требати повећати камате, па ће по томе заостати за америчким Федом.

Тим више што би погоршана ситуација с ковидом-19 у Европи могла успорити опоравак економије од коронакризе.

- Не изненађујуће што је јапанска валута највећи добитник, прије свега захваљујући статусу валуте-уточишта у неизвјесним временима. Међу потенцијалним пријетњама је и да би централне банке које разматрају заоштравање монетарне политике могле оцијенити да би ова варијанта вируса могла угрозити те планове- рекао је валутни аналитичар банке ИНГ, Francesco Pesole.

На тржиштима криптовалута је, након вијести о новој варијанти вируса, битцоин ослабио готово осам одсто, на 54.377 долра, најнижи ниво од 12. октобра. Ослабио је тако више од петине у односу на рекордних готово 70.000 долара, колико је накратко достигао раније овога мјесеца

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:21