/ - UNSPALSH ILUSTRACIJA
20/02/2022 u 15:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Долар ојачао према еуру

Доларов индекс, који показује кретање вриједности америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, остао је ове седмице скоро непромијењен, на 96,05 бодова

На свјетским тржиштима вриједност долара према корпи валута ове седмице је остала готово непромијењена, при чему је курс долара према еуру благо порастао, док је у фокусу улагача била украјинска криза.

Доларов индекс, који показује кретање вриједности америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, остао је ове седмице скоро непромијењен, на 96,05 бодова. Притом је курс долара према јапанској валути ослабио 0,30 одсто на 115,05 ЈPY.

Међутим, америчка валута је ојачала у односу на европску, 0,25 одсто, па је цијена еура склизнула на 1,1320 долара. Кретање курсева на валутном тржишту ове седмице је највише зависила од вијести у вези Украјине.

Бијела кућа данима поручује да је могућност руске инвазије на Украјину врло висока, посебно након што су украјинске снаге и проруски сепаратисти почели оптуживати једни друге за нападе дуж линије раздвајања, што Запад види као могући повод Москви да нападне Украјину.

Русија негира да планира инвазију, али је поручила да би могла подузети неку војно-техничку акцију, ако се не испуни низ њених захтјева, укључујући обећање да Украјина никада неће бити примљена у НАТО.

Због напетости између Запада и Русије, улагачи су посљедњих дана склонији валутама које се сматрају сигурнијим уточиштем за капитал у несигурна времена, као што су јапански јен и швајцарски франак.

Напетост је понешто попустила након вијести да је амерички државни секретар Антонy Блинкен прихватио позив на састанак с руским министром вањских послова Сергејем Лавровим, крајем наредне седмице под условима да Русија не нападне Украјину.

Осим украјинске кризе, у фокусу тржишта остају потези у монетарним политикама водећих централних банака у свијету, па су инвеститори због даљих смјерница наставили да прате изјаве званичника америчког Феда.

Предсједник огранка Феда у Ст. Лоуису Јамес Буллард поновио је апел да се кључне каматне стопе до јула подигну на један одсто с циљем сузбијања високе инфлације.

Огласила се и предсједница Федовог огранка у Цлевеланду Лоретта Местер, оцијенивши да темпо раста каматних стопа мора бити бржи него у претходним циклусима.

Прво повећање камата очекује се већ у марту и то вјероватно 0,5 процентних бодова, а до краја године могло би услиједити повећање камата још у три или четири наврата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ДОЛАРЕУРО
29. april 2024 19:29