/ ILUSTRACIJA YOUTUBE
04/09/2022 u 14:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dolar ojačao treću sedmicu zaredom

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je ove sedmice 0,7 odsto na 109,5 bodova i dostigao novi najviši nivo u 20 godina

Na svjetskim tržištima dolar je ojačao prema korpi valuta i ove sedmice, treće zaredom, dok se kurs eura i dalje kreće ispod nivoa od jednog dolara, jer američki Fed ima više prostora za povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije nego druge centralne banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je ove sedmice 0,7 odsto na 109,5 bodova i dostigao novi najviši nivo u 20 godina, prenosi SEEbiz.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti stagnirao, pa je cijena eura u petak iznosila 0,9965 dolara, gotovo isto kao i sedmicu prije. Međutim, kurs dolara je porastao prema japanskoj valuti skoro dva odsto na 140,12 JPY, najviši nivo u 24 godine.

Jačanje dolara treću sedmicu zaredom zahvaljuje se porukama iz američke centralne banke o daljnjem agresivnom zaoštravanju monetarne politike kako bi se zauzdala inflacija, koja pomalo popušta, ali se i dalje kreće nedaleko najviših nivoa u više od 40 godina.

Nakon što je prije sedmicu predsjednik Feda, Jerome Powell, poručio da je neko vrijeme ekonomiji potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu, slične poruke poslali su i drugi čelnici američke centralne banke.

Između ostalog, Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Klivelandu, kazala je da će centralna banka morati da poveća kamate iznad četiri odsto početkom iduće godine i držati ih neko vrijeme na tom nivou kako bi svela inflaciju na ciljane nivoe Feda, a da zbog toga rastu rizici od recesije.

Fed je od marta podigao kamate 2,25 odstotnih bodova, a očekuje se i dalje povećanje kamata već u septembru.

Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 odsto šansi da će Fed u septembru kamate povećati 0,75 procentnih bodova.

Procjenjuje se, takođe, da bi do kraja godine mogle iznositi 3,7 odsto, a do marta iduće godine i četiri odsto. Kamate će uskoro ponovno povećati i Evropska centralna središnja banka (ECB), s obzirom da je inflacija u eurozoni u kolovozu dosegnula novu rekordnu razinu od 9,1 posto.

Nakon što su u julu povećali kamate 0,5 procentnih bodova, čelnici centralne banke poručuju da će u septembru ponovno podići cijenu novca, a neki predlažu povećanje i 0,75 odstotnih bodova. Stoga će iduće sedmice u fokusu ulagača biti sjednica čelnika ECB-a.

Premda će i ECB i Fed uskoro ponovno podići kamatne stope, kurs eura se i dalje kreće na najnižim nivoima u 20 godina, ispod jednog dolara.

To je posljedica procjena da, s obzirom na trenutnu snagu privrede, Fed ipak ima više prostora za povećanje kamata u odnosu na ostale najveće centralne banke u svijetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:15