/ ilustracija youtube
17/10/2021 u 17:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Долар ослабио према корпи валута

Доларов индекс, који показује кретање вриједности америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, ослабио је на седмичном нивоу 0,1 одсто на 93,94 бода

Вриједност долара у односу на корпу валута ове седмице је на свјетским тржиштима благо пала, након готово непрестаног раста од почетка септембра, док се курс еура спустио на најниже нивое у 14 мјесеци.

Доларов индекс, који показује кретање вриједности америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, ослабио је на седмичном нивоу 0,1 одсто на 93,94 бода, преноси SEEbiz.

Курс долара је у односу на јапанску валуту скочио 1,8 одсто на 114,2 ЈPY, а у једном је тренутку достигао и 114,46 ЈPY, највиши ниво у посљедње три године.

Америчка валута је ослабила у односу на европску, 0,3 одсто, па је цијена еура достигла 1,1605 USD и тако се одмакла од најнижег нивоа од јула прошле године.

Снажан раст долара према јену, такођер валути-уточишту у коју инвеститори усмјеравају капитал у неизвјесним временима, посљедица је, између осталог, опоравка свјетских тржишта дионица.

Та су тржишта ове седмице порасла, јер су инвеститори били склонији ризику због бољих кварталних пословних резултата компанија у Сједињеним Америчким Државама  него што се очекивало, што је пригушило страховања од стагфлације.

Долар обично јача када инвеститори траже сигурну луку за капитал у неизвјесним околностима. Од почетка септембра подршку су му пружала очекивања да ће америчка централна банка Fed заоштрити монетарну политику брже него што се очекивало у околностима побољшаног стања привреде и наглог раста цијена енергије.

Записник с септембарске сједнице Feda такође је потврдио да ће смањење подстицаја готово сигурно почети ове године, иако су званичници јако подијељени у вези инфлације и око тога што би у вези с тим требало предузети.

Кретања на тржишту новца показују да би прво повећање кључних камата Fedа од 0,25 процентних поена могло услиједити у јули, док се досада очекивало да ће тај потез Fed повући новембру или децембру идуће године.

Захваљујући томе, половином седмице доларов индекс достигао је највиши ниво у више од годину, од 94,563 бода.

Приноси на кључне десетогодишње америчке државне обвезнице, чије кретање тржишта такође пажљиво прате, ове седмице су благо пали, па је долар изгубио добитке од почетка седмице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:04