/ ILUSTRACIJA: YOUTUBE - FABRICANDO
26/06/2022 u 13:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dolar oslabio prema korpi valuta zbog usporavanja američke ekonomije

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je ove sedmice 0,5 odsto na 104,15 bodova

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta ove sedmice je pala, jer rast američke privrede usporava, pa bi Fed mogao biti manje agresivan u povećanju kamatnih stopa nego što se još nedavno očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je ove sedmice 0,5 odsto na 104,15 bodova. Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 0,5 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,0555 dolara, prenosi SEEbiz.

Ipak, kurs dolara je ojačao prema japanskoj valuti, 0,2 odsto na 135,2 JPY.

Slabljenje dolara posljedica je niza podataka koji pokazuju da se rast američke ekonomije počinje usporavati, nakon što je Fed od marta oštro povećao kamatne stope kako bi spustio inflaciju s najviših nivoa u 40 godina.

Nakon znaka usporavanja ekonomije, ulagači procjenjuju da bi Fed mogao biti manje agresivan u povećanju kamata, s obzirom da se njegov cilj o „hlađenju“ privrede, a time i suzbijanju inflacije počinje nazirati.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da bi Fed do marta mogao povećati ključnu kamatu sa sadašnjih 1,75 na 3,5 odsto, dok su ranije procjenjivali da bi kamata tada mogla iznositi četiri odsto.

Fed bi mogao usporiti tempo povećanja kamata i zbog toga što su posljednjih dana pale cijene sirovina, što znači da bi inflatorni pritisci uskoro mogli popustiti.

Doduše, gotovo je sigurno da će Fed u julu povećati ključne kamate ponovno za 0,75 procentnih bodova, kao i u junu, a slijedi i povećanje kamata u septembru, vjerovatno za „samo“ 0,5 procentnih bodova. To će zavisiti od daljeg kretanja inflacije i tempa ekonomije.

Ipak, ostaje pitanje hoće li Fed uspjeti „mekano“ da prizemlji privredu ili slijedi recesija.

Ove sedmice je u izvještaju Kongresu predsjednik Feda, Jerome Powell, kazao da je centralna banka predana tome da spusti inflaciju na ciljanih dva odsto i održi snažno tržište rada.

On je poručio i da vjeruje da je ekonomija dovoljno snažna da izdrži povećanje kamata, ali je priznao i da postoji mogućnost recesije.

„Fed je poručio da će učiniti sve kako bi suzbio inflaciju bez značajnijeg udara na privredu. Ipak, ako se pokaže da je „mekano“ prizemljenje nedostižno, Fed će vjerovatno morati da promijeni smjer i počne smanjivati kamate. Rasprava o kamatama se nastavlja, a trenutno su strahovanja od inflacije zasjenjena nadom u popustljiviju monetarnu politiku, ako se ekonomska situacija pogorša”, kazao je Joe Manimbo, analitičar u Western Union Business Solutionsu.

Slabljenje dolara posljedica je povećane sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama zbog čega su cijene dionica na svjetskim berzama porasle, dok su valute, koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena, izgubile na privlačnosti.

Uprkos prošlosedmičnom padu, od početka godine dolar je prema korpi valuta na dobitku oko devet odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:57