/ - MIGUEL-ANGEL-HERNANDEZ-OKUM2FBNKSQ-UNSPLASH - ilustracija
08/11/2023 u 23:56 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dron gađao američku vojnu bazu u Iraku: Oglasile se sirene u ambasadi SAD

Američke i međunarodne snage smještene u Iraku i preko granice u Siriji bile su u stanju pripravnosti usred desetina napada na njihove baze u nedeljama od izbijanja rata između Izraela i Hamasa

Naoružani dron gađao je vazdušnu bazu al-Harir u kojoj su smejštene američke snage u sjevernom Iraku, izjavila su  dva bezbjednosna izvora, nakon sirena koje su upozoravale na mogući napad na američku ambasadu u Bagdadu, prenosi Nova.rs.

Sirene su se oglasile u američkoj ambasadi u srijedu uveče, reklo je nekoliko ljudi u jako utvrđenoj zelenoj zoni Bagdada u kojoj se nalazi ambasada, ali nema izvještaja o udarima projektila ili žrtvama.

Portparol američke ambasade i bezbjednosni službenik iračke vlade nisu odmah odgovorili na zahtjve za komentar.

Američke i međunarodne snage smještene u Iraku i preko granice u Siriji bile su u stanju pripravnosti usred desetina napada na njihove baze u nedeljama od izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

Američki zvaničnici rekli su da većina napada nije uspjela da postigne svoje ciljeve zbog odbrambenih sistema. Oni krive za napade grupe koje podržava Iran.

Grupa pod nazivom „Islamski otpor u Iraku“ preuzela je odgovornost za mnoge napade, rekavši da su oni odgovor na američku podršku Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa.

Irački premijer Mohamed al Sudani obećao je da će goniti odgovorne za napade, uključujući i tri vojne baze u Iraku u kojima su smješteni savetnici koalicije. Među bazama su bili Ain al-Asad u zapadnom Iraku, vojna baza u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu i Harir u Erbilu, piše Rojters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:07