/ - фото: ПРИНТСКРИН- РАДИО СЛОБОДНА ЕВРОПА
15/09/2021 u 18:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Друга група избјеглица Авганистанаца стигла у Скопље

Разне земље примиће Авганистанце док чекаjу да буду премjештени, међу њима Косово и Албаниjа

Друга група избјеглица из Авганистана стигла jе данас на међународни аеродром у Скопљу.

Ради се о 44 особе коjе су потом аутобусом пребачени на локациjе гдjе ц́е бити смjештене. Према раниjим наjавама ради се о хотелима у околини Скопља, пише Радио Слободна Европа.

Авганистанци коjи су пристигли у Скопље су активисти организациjе Turquoise Mountain, као и чланови њихових породица.

Како наводе из Владе, они ће остати у околини Скопља док се не обезбиjеди превоз до њихових краjњих дестинациjа. Трошкови и за ову групу у потпуности ће покрити међународне организациjе.

Прва група од 149 Авганистанаца коjима jе Сjеверна Македониjа понудила уточиште након пада Кабула, стигла на скопски аеродром 30. августа. У првоj групи су били људи коjи су радили за међународне организациjе, заjедно са своjим породицама.

Влада jе саопштила да очекуjе смjештаj 780 Авганистанаца у Сjеверноj Македониjи, али jе премиjер Зоран Заев наjавио да би 1.800 могло бити склоњено ако буде потребно.

У двиjе седмице након што су талибани брзином, коjу нико ниjе предвидио, стигли до Кабула, 15. августа, Сjедињене Државе и савезничке државе успjеле су да евакуишу преко 123.000 људи из ратом разореног Авганистана.

Броjни Авганистанци коjи су успjели да се укрцаjу на неке од летова приjе одласка на финалне дестинациjе, у наjвећим случаjевима САД, мораjу проћи кроз “транзит”. То значи да ће након одласка из Авганистана прво бити смjештени у некоj другоj земљи у Европи или Азиjи док чекаjу да се заврше све сигурносне процjене задужених институциjа.

Разне земље примиће Авганистанце док чекаjу да буду премjештени, међу њима Косово и Албаниjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 18:47