Родриго Дутерте / - РТС
21/10/2021 u 21:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дутерте: Прихватам одговорност за злочине, али ми неће судити у Хагу

Филипини су под притиском Уједињених нација да истраже наводе о систематским убиствима осумњичених за трговину дрогом и Међународног кривичног суда који је саопштио да ће испитати Дутертеову кампању против дроге

Предсједник Филипина Родриго Дутерте потврдио је да преузима пуну одговорност за рат против дроге, у коме је до сада убијено на хиљаде људи, и нагласио да му никада неће судити Међународни кривични суд у Хагу.

Филипинском предсједнику мандат истиче сљедеће године, а он је поручио да ће се суочити само са филипинским судом за све наводне злочине.

Дутерте је рекао да ако ће неко ићи у затвор, то ће бити он, као и да преузима пуну одговорност, преноси Ројтерс.

 - Поновићу оно што сам већ рекао, ако уништите моју земљу и уништавате младе тако што их снабдјевате дрогом, уништавате будућност. Ако уништите земљу, убићу вас -  нагласио је Дутерте.

Он је то рекао, дан након што је министарство правде те земље саопштило да ће извршити ревизију на хиљаде убистава, послије објављивања детаља о првој серија случајева која указује на "прљаву игру" у десетинама операција полиције у којој је било убијених.

Филипини су под притиском Уједињених нација да истраже наводе о систематским убиствима осумњичених за трговину дрогом и Међународног кривичног суда који је саопштио да ће испитати Дутертеову кампању против дроге.

Полиција је убила више од 6.000 људи у акцијама сузбијања трговине дрогом, али активисти кажу да су мистериозни наоружани људи убили на хиљаде корисника и трговаца дрогом док филипинска полиција негира те наводе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:21