/ - FOTO: ILUSTRACIJA
26/04/2023 u 20:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Duvanski gigant kažnjen 629 miliona zbog poslovanja u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja je već gotovo dvije decenije pod oštrim američkim i međunarodnim sankcijama zbog programa za nuklearno naoružanje i razvoj interkontinentalnih balističkih raketa

Bitanska duvanska kompanija pristala je da plati više od 629 miliona dolara u okviru poravnanja po tužbi da je nelegalno poslovala u Sjevernoj Koreji i time prekršila američke sankcije, saopšteno je u utorak iz Sekretarijata za pravosuđe.

"Britiš amerikan tobako" (BAT), jedna od najvećih duvanskih kompanija u svijetu, postigla je sporazum sa američkim sekretarijatom, dok je njena podružnica u Singapuru priznala krivicu za zavjeru za bankarsku prevaru i kršenje sankcija.

BAT, sa sjedištem u Londonu, saopštio je da se poravnanje odnosi na prodaju od 2007. do 2017. godine, i da je kompanija od tada preduzela korake da poboljša svoju poslovnu praksu.

Sjeverna Koreja je već gotovo dvije decenije pod oštrim američkim i međunarodnim sankcijama zbog programa za nuklearno naoružanje i razvoj interkontinentalnih balističkih raketa. Pjongjang nastavlja da testira nuklearno oružje. Takođe izbjegava sankcije u saradnji sa saveznicima kao što je Kina i uz pomoć nelegalne trgovine za sankcionisanim zemljama i kompanijama.

Prokrijumčareni duvanski proizvodi smatraju se jednim od glavnih izvora za finansiranje sjevernokorejskog nuklearnog i programa za oružje za masovno uništenje, saopšteno je iz Sekretarijata za pravosuđe.

Riječ je o najvećoj kazni zbog kršenja sjevernokorejskih sankcija u istoriji sekretarijata, rekao je pomoćnik sekretara za pravosuđeMetju Olsen.

“Ovaj i drugi slični slučajevi služe kao upozorenje kompanijama koje svojim aktivnostima podržavaju odmetničke režime kao što je sjevernokorejski - da moraju da imaju programe za poštovanje sankcija koji sprečavaju te aktivnosti",poručio je Olsen.

Britanska kompanija - koja između ostalog prodaje poznate brendove cigareta kao što su Laki strajk, Kent i Pal mal - je u okviru sporazuma o poravnanju priznala da je nastavila da posluje u Sjevernoj Koreji uprkos tome što je javno saopštila 2017. godine da više ne sarađuje sa represivnim režimom. Prema navodima tužioca, kompanija koju kontroliše podružnica BAT-a prodala je duvanske proizvode ukupne vrijednosti od 400 miliona dolara od 2007. do 2017.

Taj novac je preusmjeren britanskoj kompaniji, saopšteno je iz Sekretarijata za pravosuđe. Sjeverna Koreja je kupovala duvan kroz fiktivne kompanije koje su krile te veze od američkih banaka u kojima su obavljane transakcije.

Federalni tužioci takođe su razotkrili plan za trgovinu cigaretama kojim je prikupljan novac za sjevenokorejski nuklearni program. Optužnice su podignute protiv jednog sjevernokorejskog bankara i dva kineska posrednika. Stejt department je ponudio nagradu za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:40