Clare Daly / - CLARE DALY TVITER SCREENSHOT
09/10/2022 u 21:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dva irska poslanika u EP protiv slanja više oružja u zonu sukoba

Glasali su protiv rezolucije, koja je usvojena velikom većinom u Evropskom parlamentu a kojom se osuđuju nedavni ruski referendumi i uz to se poziva na povećanje podrške Ukrajini

Dva irska poslanika u Evropskom parlamentu glasala su protiv rezolucije tog parlamenta kojom se osuđuje ruska agresija i eskalacija rata protiv Ukrajine. Kler Dejli i Majk Volas bili su među 26 poslanika EP koji su glasali protiv rezolucije, koja je usvojena velikom većinom u Evropskom parlamentu a kojom se osuđuju nedavni ruski referendumi i uz to se poziva na povećanje podrške Ukrajini, prenosi portal RTCG.

Na sjednici Evropskog parlamenta u četvrtak, poslanici su raspravljali o predlogu kojim se osuđuje „najoštrije moguće neopravdani, ničim izazvan i ilegalan ruski agresorski rat protiv Ukrajine“. Rezolucija je osudila nedavnu rusku aneksiju ukrajinskih regiona i pozvala na oštrije sankcije Rusiji.

Rezolucija je usvojena sa 504 glasa za, 26 protiv i 36 uzdržanih. Dejli i Volas glasali su protiv predloga, podržavši amandman kojim se "žali zbog odsustva diplomatskih inicijativa EU“.

Volas je branio svoju odluku da se usprotivi predlogu, rekavši za jedan irski radio da nije glasao protiv osude ruske agresije, naviodeći i da je to često činio. Rekao je da se ne slaže sa dodavanjem oružja ukrajinskom ratu.

- Prije svega, mnogo puta smo osudili rusku agresiju u Ukrajini. Još uvijek je osuđujemo. Već smo bili vrlo jasni da kada je Rusija napala Ukrajinu, to je bilo kršenje Povelje UN. To je bilo nezakonito", rekao je on.

Dejli je takođe iznijela svoje razloge za glasanje protiv predloga, ponavljajući Volasovo protivljenje pozivu Evropskog parlamenta da se doda više oružja u zonu sukoba.

- Osuđujem nezakonitu agresiju Rusije, ali se ne slažem sa jednostranim narativom koji opravdava ulogu Zapada u onome što se sada dešava. Pozivam na prekid vatre, pregovore i istinske napore EU da se obezbijedi mir. Protivim se politici kolektivnog kažnjavanja, sankcijama koje štete i evropskim građanima, preplavljivanju Ukrajine oružjem i drugim akcijama kojima eskalira rat i rizikuje se da se zapali direktan sukob između NATO-a i Rusije. Nalazim sa čim se slažem u ovoj rezoluciji. Ali, nažalost, ovaj tekst sadrži i elemente za koje ne mogu da glasam. Zahtjevi za upumpavanje još više oružja u Ukrajinu, zahtjevi da neutralne države napuste svoju neutralnost, nerealni uslovi za okončanje sukoba, nastavak i učvršćivanje politike sankcija koja nikome ne pomaže i prisustvo zloslutnih prijetnji i ratoborne retorike. samo rasplamsava tenzije i čini mir manje vjerovatnim. Zato ne mogu da glasam za ovu rezoluciju, navela je Dejli. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 01:47