Заставе Сјеверне и Јужне Кореје / - принтскрин
04/10/2021 u 07:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Двије Кореје обновиле "црвену" телефонску линију

Званична сјевернокорејска новинска агенција КЦНА је саопштила да ће телефонске везе поново бити успостављене у данас у 9 часова по локалном времену

Сјеверна и Јужна Кореја обновиле су данас своју “црвену” телефонску линију коју је званични Пјонгјанг прекинуо прије неколико мјесеци.

Званична сјевернокорејска новинска агенција КЦНА је саопштила да ће телефонске везе поново бити успостављене у данас у 9 часова по локалном времену, преноси агенција АП.

Сеул је потврдио да је редовна комуникација, два пута дневно, обновљена путем војних телефонских линија и других којима рукводи Министарство за уједињење, осим морнаричког канала који је дио једне међународне мреже за трговачке бродове.

Агенција КЦНА је позвала Сеул да испуни своје "задатке" ради поправљања затегнутих прекограничних веза, понављајући прошлонедјељни говор сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна који је одлучио да обнови линије да би, како је рекао, помогао људима да се остваре њихове наде везано за отопљавање односа и постизање мира.

У том говору, Ким је позвао Јужну Кореју да напусти своје “двоструке стандарде” и “заблуде” везано за самоодбрамбене војне активности Сјевера док истовремено развија сопствено наорузање.

Ким Џон Ун је изразио спремност прошле недјеље да поново активира комуникацијске линије, које је Сјеверна Кореја прекинула почетком августа у знак протеста против заједничких јужнокорејских и америчких војних вјежби.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:43