- Џејмс Рубин
02/06/2023 u 13:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američki diplomata: Rusija koristi medije da podijeli saveznike SAD na Balkanu

Prema njegovim riječima, Kremlj to vidi kao komponentu šire strategije jer, kako kaže, Rusija zna da ne može ideološki da dominira ratom u Ukrajini konvencionalnim ili tradicionalnim sredstvima

Kremlj koristi "informacije kao oružje rata" da podijeli saveznike Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu, a mediji u regionu moraju da pojačaju napore da otkriju ruske dezinformacije i razdvoje ih od istine, rekao je američki diplomata Džejms Rubin.

Rubin, američki koordinator u Centru za globalno angažovanje Stejt departmenta, pozvao je medije u regionu da pojačaju napore da identifikuju ruske dezinformacije i da ih razlikuju od stvarnih informacija.

Prema njegovim riječima, Kremlj to vidi kao komponentu šire strategije jer, kako kaže, Rusija zna da ne može ideološki da dominira ratom u Ukrajini konvencionalnim ili tradicionalnim sredstvima.

„Oni pokušavaju da iskoriste svaku tehniku koju mogu da podijele Zapad u njegovoj podršci Ukrajini“, rekao je on u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Rubin je razgovarao sa bugarskom službom RSE u Sofiji, jednoj od stanica tokom njegove trenutne evropske turneje.

Njegov cilj tokom ove turneje je da se angažuje sa vladama i podstakne ih da njeguju odlučnost da identifikuju dezinformacije i imaju sposobnost da preduzmu efikasne mjere protiv njih.

On je rekao da, iako svaka zemlja ima pravo na slobodu izražavanja i mediji imaju pravo da izveštavaju o izjavama stranih vlada, treba da se uzdrže od širenja dezinformacija stranih vlada bez otkrivanja izvora.

„U demokratskom društvu, neophodno je koristiti sve raspoložive alate da se napravi razlika između dezinformacija i akcija koje orkestrira Kremlj, sa ciljem da izazovu podijele. Ove akcije imaju za cilj ometanje demokratskog procesa i podrivanje podrške NATO-u“, rekao je on.

On je naveo da je njegova uloga da obezbjedi transparentnost i otkrije sve veze sa ruskim medijima, omogućavajući svakoj vladi da odluči kako da odgovori. On je napomenuo da su Bugarska, uz Slovačku i Crnu Goru, među zemljama u kojima je Rusija vršila finansijski uticaj i potkupljivala političare i medije.

SAD su takođe svjesne značajne potrošnje Kine, koja se kreće u milijardama dolara, na razvoj onoga što su nazvali globalnim „sistemima za manipulaciju dezinformacijama“. Međutim, kineska taktika se razlikuje od ruske.

Kineske vlasti besplatno nude svoju novinsku uslugu Ksinhua medijima u određenim zemljama, ali ograničavaju novine da koriste druge nezavisne zapadne novinske agencije.

„To znači da afrički novinar, koji piše članak o svijetu, piše ga iz kineske perspektive, govoreći da se u Americi dešavaju strašne stvari i da se divne stvari dešavaju u Kini“, rekao je on.

On je naglasio da se SAD trude da obezbjede transparentnost u ovakvim situacijama. Tako će čitaoci biti svjesni da vijest dobijena iz novina potiče iz Kine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:21