Boris Džonson / - SHUTTERSTOCK
22/03/2023 u 18:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Džonson o zabavama tokom lokdauna: Izvinjavam se što sam parlament doveo u zabludu

Izvinjavam se što sam nenamjerno doveo u zabludu ovaj Dom. Ali reći da sam to učinio nepromišljeno ili namjerno je potpuno netačno, kao što dokazi potrvđuju, rekao je Džonson na saslušanju

Bivši britanski premijer Boris Džonson danas je izjavio da mu je žao što je ''nenamjerno doveo parlament u zabludu'' na saslušanju u okviru istrage o zabavama koje su održavane u Dauning stritu, uprkos mjerama izolacije usled pandemije kovid-19.

“Izvinjavam se. Izvinjavam se što sam nenamjerno doveo u zabludu ovaj Dom. Ali reći da sam to učinio nepromišljeno ili namjerno je potpuno netačno, kao što dokazi potrvđuju“, rekao je Džonson na saslušanju Odbora za prvilegije parlamenta, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, Odbor za privilegije parlamenta istražuje da li je Džonson, koji je napustio Dauning strit u septembru, namjerno ili nepromišljeno obmanuo Donji dom u nizu izjava o zabavama održavanim za vrijeme restriktivnih mjera tokom pandemije virusa kovid-19.

Skandal sa žurkama za vrijeme pandemije doprinio je konačnom padu Džonsona sa mjesta premijera, nakon višemjesečnih izvještaja da je on, zajedno sa drugim ličnostima na visokim funkcijama vlade, bio prisutan na zabavama sa alkoholom u Dauning Stritu tokom 2020. i 2021. godine kada je veći dio Britanije bio prinuđen da ostane kod kuće, podsjeća agencija.

Džonson je na saslušanju rekao da u istrazi nije pronađen nijedan dokaz da je on namjerno obmanuo parlament i rekao da mu je Odbor zabranio objavljivanje „velikog broja izvoda“ na koje se oslanjao u svojoj odbrani.

On je negirao da mu je bilo „očigledno“ da je prekršio pravila ili uputstva, dodajući da nijedan zvaničnik nije izrazio zabrinutost u vezi s tim, jer da jeste, bilo bi očigledno svima ostalimo tamo, pa i “sadašnjem premijeru“, rekao je Džonson, aludirajući na Rišija Sunaka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 02:39