Џонсон и Зеленски / - FOTO: EPA
17/06/2022 u 21:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Џонсон Зеленском: Нудимо вам програм који би могао да промијени рат

Предсједнику Зеленском сам понудио нови, велики програм обуке који би могао да промијени равнотежу овај рат. Одлучност Украјине да побиједи, рекао је Џонсон

Британски премијер Борис Џонсон данас је на састанку са украјинским предсједником Володимиром Зеленским понудио покретање велике операције за обуку до 10.000 украјинских војника сваких 120 дана, саопштила је његова канцеларија.

„Моја данашња посјета, у јеку овог рата, мора да пошаље јасну и једноставну поруку украјинском народу: Уједињено Краљевство је уз вас и ми ћемо бити уз вас док коначно не побиједите“, рекао је Џонсон, који је данас ненајављено дошао у посјету украјинској престоници Кијев.

Канцеларија британског премијера саопштила је да ће операција коју води британско руководство обучавати украјинске војнике како би убрзали њихово распоређивање, обновили снаге и ојачали отпор.

Џонсонова друга посјета Кијеву, откако је руски предсједник Владимир Путин започео агресију на Украјину у фебруару, договорена је у тајности протеклих дана.

„Док украјинске трупе испаљују британске ракете у одбрану вашег националног суверенитета, оне то раде у одбрани истих слобода које ми узимамо здраво за готово. Зато сам предсједнику Зеленском понудио нови, велики програм обуке који би могао да промијени равнотежу овај рат. Одлучност Украјине да побиједи“, рекао је Џонсон.

„Два мјесеца након моје последње посјете, храброст, одлучност и отпорност Украјине су већи него икада и знам да ће несаломива упорност дуго надживјети сујетне амбиције предсједника Путина“, додао је Џонсон.

Џонсон и предсједник Зеленски су такође разговарали о томе како би Велика Британија могла да помогне да се оконча руска блокада извоза житарица, која страхује да би то могло довести до повећања глади у свијету.

„Многи дани овог рата су показали да је подршка Велике Британије Украјини снажна и одлучна. Драго ми је што поново видим великог пријатеља наше земље Бориса Џонсона у Кијеву“, написао је Зеленски у Телеграму.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 14:29