- Džulijan Asanž / - Vikipedija
25/06/2024 u 07:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Džulijan Asanž priznao krivicu i napustio Britaniju

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž napustio je Veliku Britaniju nakon što je prihvatio američki sporazum o priznanju krivice po kojem će se izjasniti krivim po krivičnim optužbama u zamjenu za slobodu.

Vikiliks je saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž napustio britanski zatvor i odletio iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zavjeru radi pribavljanja i objelodanjivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima američkog Okružnog suda za Sjeverna Marijanska ostrva, prenosi RTS.

Asanž bi trebalo da bude osuđen na saslušanju na ostrvu Sajpan u sredu u devet sati po lokalnom vremenu.

Vjerovatno će mu biti pripisano vrijeme koje je već odslužio i neće dobiti novu zatvorsku kaznu, navodi Rojters.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbjednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Gardijan: Sud u Londonu odobrio žalbu Džulijanu Asanžu, još neće biti izručen SAD

Asanž je optužen za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obavještajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izvještaja sa bojnog polja, kao što je vidio snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter Apač pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujuci dvoje novinara Rojtersa. Taj video je objavljen 2010.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 04:44