/ - ФОТО: ПРИНТСКРИН
14/02/2022 u 18:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Егзодус из Украјине: Спортисти и олигарси пакују кофере и бјеже

Како пишу медији, толики број чартера и приватних летова према европским дестинацијама овог викенда није забиљежен у последњих шест година

Сталне најаве могућег руског напада, као и гомилање руских трупа уз украјинску границу изазивају у тој земљи страх, недоумице и панику. Отказују се многи спортски и културни догађаји, клубови одлазе на продужене припреме у иностранство, траже нова уточишта, а како пише најтиражнији кијевски дневни лист Украјинска правда, последњих неколико дана примијећен је невиђени "одлив" олигарха и предузетника из Украјине.

Како пишу медији, толики број чартера и приватних летова према европским дестинацијама овог викенда није забиљежен у последњих шест година.

Међу онима који су напустили Украјину је и најбогатији (према Форбсовој листи) Украјинац, тежак нешто мање од осам милијарди долара, Ринат Ахметов, иначе власник фудбалског клуба Шахтјор из Доњецка, који је тренутно у егзилу у Лавову. Нјегов авион са око 30 мјеста примијећен је како лети према Цириху.

И други према богатству, од пет милијарди долара, Виктор Пинчук, иначе зет другог украјинског предсједника Леонида Кучме, да се мало смири, са својом је пратњом одлетио у Беч.

Борис Колесников, који је нешто скромнијег банковног рачуна - изнад милијарду долара - одлетио је у Праг, али он каже да је одлетио само авион, а не и он. Он је, наводно, и даље у Кијеву.

Занимљив је случај Олександра Јарославског, који улази у првих десет најбогатијих Украјинаца, чија је аутоповорка која је ишла према кијевском аеродрому згазила пјешака, али то није, пише Украјинска правда, спријечило олигарха да одлети у свој инострани егзил.

Лист наводи још петорицу милијардера - Вадима Новинског, млађег партнера Ахметова, иначе члана проруске Опозиционе платформе За Живот, као и посланика те странке Игора Абрамовича, такође милијардера који је унајмио авион за 50 људи и одлетео у Беч, али како каже, отишао је на "пословни састанак и провод", преноси Јутарњи лист.

Отперјао је и Вадим Столар, бивши посланик Партије регија, одбеглог предсједника Виктора Јануковича, а и Васиљ Хмељницки, предузетник близак некадашњој украјинској челичној лејди Јулији Тимошенко, а на топлије европске дестинације одлетио је и Ондреј Ставницер, милионер и почасни конзул Аустрије у Одеси.

Међу онима који су се склонили, напоље је и сарадник бившег предсједника Петра Порошенка Вадим Нестеренко, који је посланик странке Солидарност у Врховној Ради. Списак одбјеглих олигарха је повећи, а њихове су политичке склоности различите, премда је склоност према властитом богатству и личној сигурности у овим турбулентним и узнемирујућим временима заједничка свима, без обзира с које стране политичких барикада се налазе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:19