/ - PHOTO BY PIXO MIXO ON UNSPLASH
12/07/2022 u 16:33 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EK pozitivno ocijenila odluku Kanade da vrati turbinu za "Sjeverni tok"

Njeno vraćanje isključuje jedan od izgovora za smanjenje isporuka ruskog gasa u Evropsku uniju, navedeno je u dokumentu

Evropska komisija pozitivno je ocijenula odluku Kanade da vrati gasnu turbinu za „Sjeverni tok“ Njemačkoj, pošto, prema mišljenju tog tijela, to „isključuje jedan od izgovora“ za obustavu isporuka ruskog gasa Evropskoj uniji, prenosi Sputnjik.

-Evropska komisija pozitivno ocijenjuje odluku Kanade da vrati gasnu turbinu Njemačkoj, posle njenog remonta radi korišćenja u gasovodu 'Sjeverni tok'. Njeno vraćanje isključuje jedan od izgovora za smanjenje isporuka ruskog gasa u Evropsku uniju“, navedeno je u dokumentu.

U ponedeljak je portparol Evropske komisije Tim Makfi u Briselu izjavio da vraćanje turbine za „Sjeverni tok“ ne narušava sankcije EU protiv Rusije, jer se one ne odnose na opremu za tranzit gasa.

Ruski Gasprom je 14. juna saopštio da je bio prinuđen da smanji obim isporuka gasa „Sjevernim tokom“ zbog toga što agregat za pumpanje gasa kompanije Simens nije vraćen na vrijeme nakon remonta, kao i zbog tehničke neispravnosti motora. Simens je tada saopštio da je jednu od gasnih turbina nemoguće vratiti u Njemačku zbog sankcija koje je Kanada uvela Rusiji.

Isporuka gasa „Sjevernim tokom“ je zbog toga činila 40 procenata maksimalnog kapaciteta. To je dovelo do ozbiljnog smanjenja isporuka gasa Nemačkoj, koja nastoji da pred zimu maksimalno popuni svoja spremišta gasa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 19:18