- Архива / - Европска комисија
29/03/2022 u 18:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕК позвала државе чланице да укину све постојеће шеме за добијање "златних пасоша"

У Бриселу подсјећају да је у 4. извјештају Механизма за суспензију виза, Комисија препоручила Црној Гори да што прије укине шему држављанства у замјену за инвестиције

Европска комисија (ЕК) и да размотре укидање држављанстава датих руским и бјелоруским грађанима који су на ЕУ листи санкционисаних због рата у Украјини. Од Црне Горе, као земље кандидата у којој се и даље спроводи програм држављанства у замјену за инвестиције се очекује да се уздржи од било каквих мјера које би могле угрозити постизање циљева ЕУ, поручују из Брисела.

Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро Хернандез нагласила је да Комисија помно прати ситуацију на Западном Балкану, “укључујући развоје догађаја који се могу схватити као заобилажење мјера које се примјењују у оквиру вањске и безбједносне политике ЕУ”, преноси портал РТЦГ.

- Као земља кандидат, Црна Гора треба да се уздржи од било каквих мјера које би могле угрозити постизање циљева ЕУ, укључујући и кориштење својих прерогатива за додјелу држављанства - истиче Писонеро.

Додаје да је Европска комисија "досљедно савјетовала Црну Гору да укине своју шему држављанства инвеститорима због ризика које она представља, као што су прање новца, утаја пореза, финансирање тероризма, корупција и инфилтрација организованог криминала".

У Бриселу подсјећају да је у 4. извјештају Механизма за суспензију виза, Комисија препоручила Црној Гори да што прије укине шему држављанства у замјену за инвестиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 05:34