Реџеп Тајип Ердоган / - ртрс
19/10/2021 u 20:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕК: Преговори за чланство Турске ефективно стали

ЕК jе саопштила да jе влада предсjедника Реџепа Таjипа Ердогана одговорна за ерозиjу демократиjе и владавине права и да jе занемарила препоруке ЕУ од прошле године

Европска комисиjа поручила jе данас да jе процес придруживања Турске застао због озбиљних демократских недостатака, у свом наjкритичниjем годишњем извjештаjу од када jе Анкара започела преговоре о чланству приjе 16 година.

Европска комисиjа усвоjила jе данас Пакет проширења за 2021. коjи укључуjе годишње извjештаjе о напретку у спровођење суштинских реформи на Западном Балкану и у Турскоj.

ЕК jе саопштила да jе влада предсjедника Реџепа Таjипа Ердогана одговорна за ерозиjу демократиjе и владавине права и да jе занемарила препоруке ЕУ од прошле године, преноси Роjтерс.

"У тренутним околностима, преговори о приступању Турске су ефективно стали", наводи се у саопштењу.

Извjештаj jе такође први пут сугерисао да Анкара више ниjе озбиљна у погледу спровођења реформи коjе подржава ЕУ, иако jе Ердоган у априлу поново прихватио циљ потпуног чланства у ЕУ, jер су обjе стране покушале да побољшаjу заоштрене односе.

ЕК наводи да постоjи озбиљна забринутост ЕУ у вези са сталним погоршањем демократиjе, владавине права, основних права и независности правосуђа коjа ниjе риjешена, као и да земља константно назадуjе у многим областима.

У свом извjештаjу за 2021. Комисиjа jе довела у питање способност Турске да преузме обавезе чланства и навела да jе Анкара наставила реформе у областима од економиjе до владавине права на прилично “ад хок” основама.

Анкара за сада ниjе реаговала на извjештаj, а Турска jе у прошлости поручивала да jе критика ЕУ о њеном резултату неправедна и несразмjерна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:03