Aktivisti u muzeju / - SCREENSHOT/NEXTA/TWITTER
28/10/2022 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ekološki aktivista pokušao da zalijepi glavu na sliku "Djevojka sa bisernom minđušom"

Uhapšene su tri osobe koje su učestvovale u napadu, od kojih je jedna bacila nepoznatu supstancu na sliku, ali ona nije oštećena jer je zaštićena staklom

Protivnici korišćenja nafte su u protestnoj akciji u Muzeju Maurichejs u Hagu gađali čuvenu uljanu sliku Johanesa Vermera "Djevojka sa bisernom minđušom", javila je agencija AFP, prenosi N1. Jedan od aktivista pokušao je da zalijepi glavu na Vermerovu sliku.

Uhapšene su tri osobe koje su učestvovale u napadu, od kojih je jedna bacila nepoznatu supstancu na sliku, ali ona nije oštećena jer je zaštićena staklom, saopštio je Muzej.

Snimci na društvenim mrežama prikazuju aktiviste u majicama na kojima piše „Samo zaustavite naftu“ (Just Stop Oil).

Jedan od aktivista uzviknuo je „Kako se osjećate kada vidite nešto lijepo i vrijedno kako se naizgled uništava pred vašim očima? Da li osjećate bijes? E, dobro: to je osećaj kada vidite kako se pred vašim očima uništava planeta!“, prenosi agencija AP.

To je poslednja u nizu akcija koje su aktivisti grupe „Samo zaustavite naftu“ počeli početkom oktobra. Oni su krompir pireom gađali sliku Kloda Monea u jednom njemačkom muzeju, a paradajz čorbom sliku Vinsenta van Goga u Londonu. Obije slike su zaštićene staklom, te nisu oštećene.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:38