Ekološki aktivisti ”obezglavili” jelku u Berlinu / - FOTO: TVITER NALOG WCBS 880
21/12/2022 u 20:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ekološki aktivisti "obezglavili" poznatu jelku u centru Berlina

Na platformi je bio postavljen transparent: "Ovo je samo vrh božićnog drvca". Mašući isječenim dijelom, aktivistica Lilli Gomez rekla je kako se u Njemačkoj zasad vidi samo "vrh" ekološke katastrofe

Njemački ekološki aktivisti odsjekli su vrh božićne jelke u blizini Brandenburških vrata u Berlinu, ovim činom htjeli su ukazati na potrebu za većom intervenciju u borbi protiv klimatskih promjena.

Dvije žene iz grupe za kampanju "Last Generation" upotrijebile su mehaničku platformu da se popnu na vrh stabla od 15 metara i otpilile dio dužine dva metra.

Na platformi je bio postavljen transparent: "Ovo je samo vrh božićnog drvca". Mašući isječenim dijelom, aktivistica Lilli Gomez rekla je kako se u Njemačkoj zasad vidi samo "vrh" ekološke katastrofe.

"Dok cijela Njemačka provodi vrijeme kupujući najbolje poklone iz najvećih trgovina, drugi se pitaju gdje će nabaviti vodu za piće, nakon što su im suše i poplave uništile usjeve", kazala je aktivistkinja.

Pozvala je vladu da učini više kako bi spriječila prijeteći "klimatski kolaps".

Glasnogovornica berlinske policije rekla je da su tri aktivistice privedene i da se protiv njih vodi istraga zbog oštećenja imovine.

Borci za klimatske promjene u Njemačkoj posljednjih su sedmica pojačali demonstracije, blokirali autoceste, glavne gradske saobraćajnice i aerodrome te se lijepili na poznate slike u muzejima.

Prošle sedmice inspektori su pretresli domove nekoliko aktivista koji pripadaju "Posljednjoj generaciji", optužujući ih da podržavaju "zločinačko udruženje".

Većina građana u Njemačkoj ne podržava ovakve postupke aktivista i sve češće se optužuju za ekološki terorizam.

Kancelar Olaf Scholz također ih je kritikovao, rekavši u novembru da je akcija poput blokade berlinskog aerodroma "ne samo neshvatljiva, nego i vrlo opasna".

"Oni koji su uključeni trebali bi razmotriti druge aktivnosti osim onih koje gotovo niko u Njemačkoj ne prihvaća", dodao je Scholz.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:03