/ - PEXELS-ALESIA-KOZIK-6781008
18/05/2022 u 07:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Економија ЕУ у првом кварталу порасла 5,2 одсто

Сезонски прилагођен бруто домаћи производ (БДП) ЕУ-а у прва три мјесеца ове године порастао је 0,4 одсто у односу на посљедње тромјесечје прошле године, када је према ревидираним подацима повећан 0,5 одсто

Економија Европске уније (ЕУ) и еурозоне порасла је у првом тромјесечју 5,2 одсто односно 5,1 одсто у односу на исти прошогодишњи период, показала је друга процјена Еуростата.

Сезонски прилагођен бруто домаћи производ (БДП) ЕУ-а у прва три мјесеца ове године порастао је 0,4 одсто у односу на посљедње тромјесечје прошле године, када је према ревидираним подацима повећан 0,5 одсто.

У еурозони је активност порасла 0,3 одсто у поређењу с претходним тромјесечјем, када је увећана за исто толики проценат. У првој процјени активност је расла 0,2 одсто, преноси Хина.

У поређењу с прва три мјесеца прошле године, сезонски прилагођени БДП ЕУ и еурозоне порастао је 5,2 одсто односно 5,1 одсто.

У четвртом тромјесечју прошле године порастао је 4,9 одсто у ЕУ и 4,7 одсто у еурозони.

Међу земљама ЕУ-а чијим је подацима Еуростат располагао, највећи раст БДП-а на кварталном нивоу имала је Румунија, 5,2 одсто. Слиједе Португалија и Аустрија са стопом раста од 2,6 одстро односно 2,5 одсто, те Пољска с растом од 2,4 одсто.

Највећи пад имала је Шведска, 0,4 одсто. Слиједе Италија и Данска с падом од 0,2 одсто, односно 0,1 одсто.

Еуростат није располагао подацима за Хрватску, Естонију, Ирску, Грчку, Луксембург, Малту и Словенију.

На годишњем нивоу, све су земље ЕУ-а чијим је подацима Еуростат располагао имале раст БДП-а у првом тромјесечју, а најснажнији је био у Румунији у којој је износио 11,9 одсто.

Слиједе Португалија и Аустрија с растом од 9,1 одсто односно 8,7 одсто.

Италија је имала најснажнији раст међу водећим економијама од 5,8 одсто. Слиједи Француска с 5,3 одсто, те Њемачка с растом од 3,7 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:05