Илистрација / - интернет
08/03/2022 u 20:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Експерти из СЗО снажно препоручују бустер вакцине

Из СЗО подсјећају да су све тренутно одобрене вакцине засноване на соју који је први пут откривен у Вухану у Кини

Експертска група коју је окупила Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да због глобалног ширења омикрон соја корона вируса "снажно подржава хитан и широк приступ" бустер дозама вакцине.

Како преноси АП, новим саопштењем СЗО се практично поништавају прошлогодишње препоруке СЗО да бустер дозе нису неопходне за здраве људе и упозорења да се администрирањем треће дозе доприноси глобалној неједнакости у приступу вакцинама.

СЗО је саопштила да је експертска група закључила да у јеку глобалног и континуираног ширења веома заразне омикрон варијанте вируса имунизација одобреним вакцинама пружа висок ниво заштите од тешких форми ковида-19 са смртним исходима.

Из СЗО поручују да је вакцинација, укључујући и имунизацију бустер дозом, посебно важна за људе који су изложени ризику од тешких обољења.

Бројне научне студије су доказале да имунизација одобреним вакцинама помаже у обнављању ослабљеног имунитета и заштити од озбиљних клиничких стања код обољелих од ковида-19, као и да су бустер програми у богатим земљама, укључујући Велику Британију, Канаду и САД, заслужни за спречавање ширења инфекција омикрон сојем, притиска на болнице и велике смртности, додаје АП.

Из СЗО подсјећају да су све тренутно одобрене вакцине засноване на соју који је први пут откривен у Вухану у Кини.

 - Од тада имамо континуирану и значајну еволуцију вируса и вјероватно је да ће се та еволуција наставити, што ће резултирати појавом нових варијанти - упозоравају из СЗО и додају да ће и вакцине против коронавируса вјероватно морати да се прилагођавају и усавршавају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:59