Ilustracija / - ZASTAVA AVGANISTANA
26/11/2022 u 08:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eksperti UN: Suzbijanje prava žena u Avganistanu može se svrstati u zločin protiv čovječnosti

Oni su naveli da je zatvaranje žena u njihove domove jednako zatvoru i da “vjerovatno dovodi do povećanja nivoa porodičnog nasilja i izazova u pogledu mentalnog zdravlja"

Restrikcije koje Talibani nameću u pogledu prava i sloboda žena u Avganistanu mogu se svrstati u zločin protiv čovječnosti, upozorila je grupa nezavisnih eksperata pri Ujedinjenim nacijama (UN), javlja agencija Mina.

Kako prenosi VOA, eksperti su u zajedničkoj izjavi kazali da bi način na koji Talibani tretiraju djevojčice i žene trebalo da se istraži kao “progon na temelju pola” prema međunarodnom pravu.

- Posljednjih mjeseci, kršenja osnovnih prava i sloboda žena i djevojčica u Avganistanu naglo su porasla, rekli su stručnjaci UN-a.

Oni su naveli da je zatvaranje žena u njihove domove jednako zatvoru i da “vjerovatno dovodi do povećanja nivoa porodičnog nasilja i izazova u pogledu mentalnog zdravlja".

Eksperti ne govore u ime te međunarodne organizacije, ali imaju mandat da izvijeste UN o svojim nalazima.

Portparol talibanske vlade Zabihula Mudžahid je na Tviteru odbacio optužbe i okarakterisao ih kao "nepoštovanje svete vjere Islama koje je pritom protiv međunarodnih pravila".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:30