/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
25/01/2023 u 10:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ekstremna hladnoća u Avganistanu, preminulo više od 150 ljudi

Avganistan je zadesila jedna od najhladnijih zima, sa temperaturama od čak minus 28 stepeni Celzijusa - daleko ispod nacionalnog prosjeka koji se kreće u rasponu od 0 i pet stepen

Najmanje 157 ljudi preminulo je od posljedica izuzetno niskih temperatura u Avganistanu, naveli su tamošnji zvaničnici. Broj preminulih se udvostručio za manje od njedelju dana, piše Si-En-En, a prenosi RTS.

Avganistan je zadesila jedna od najhladnijih zima, sa temperaturama od čak minus 28 stepeni Celzijusa - daleko ispod nacionalnog prosjeka koji se kreće u rasponu od 0 i pet stepeni za ovo doba godine, prenosi Si-En-En.

Posljedice hladnoće pogoršavaju ograničena količina humanitarne pomoći koja se distribuira u zemlji, nakon zabrane talibana za radnice nevladinih organizacija.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova objavila je na Tviteru da isporučuje pomoć poput ćebadi, grijalica i obezbjeđuje skloništa za oko 565.700 ljudi, dok su potrebe mnogo veće.

Oko 70.000 grla stoke se takođe smrzlo širom zemlje, rekao je za Si-En-En portparol talibanskog Ministarstva za upravljanje katastrofama Šafiulah Rahimi.

Procjenjuje se da je za 28,3 miliona ljudi, oko dvije trećine stanovništva Avganistana, potrebno obezbijediti hitnu humanitarnu pomoć, upozorava se u izvještaju UNOCHA.

Najmanje šest velikih stranih humanitarnih organizacija obustavilo je svoje operacije u Avganistanu od decembra, kada su talibani naredili da žene koje rade za njih prestanu da dolaze na posao, ili rizikuju da im se oduzmu dozvole.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 16:09