Mesto: Bukuresst Datum: 14.06.2005 Dogadjaj: Sedmi dan sstrajka zzelezniccara u Rumuniji Licnosti: / - FONET/AP
08/09/2023 u 15:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ekstremni ljevičari sabotirali željeznički saobraćaj između Berlina i Hamburga

U noći su na tri mjesta na području Hamburga podmetnuti požari na kablovskim razdelnicima za komunikaciju i upravljanje skretnicama

Nakon podmetnuh požara na kablovima gotovo sav željeznički saobraćaj između Berlina i Hamburga u petak je obustavljen, a odgovornost za napad je preuzela radikalna levičarska organizacija.

- U noći na 8. septembar sabotirali smo prometne žile kucavice kapitalističke infrastrukture. Nekoliko litara benzina na kutije s kablovima pored pruge trebalo bi da prouzrokuju dugotrajni prekid i smetnje transporta između ostalog i sirovina do kojih se došlo u jeku neokolonijalnog izrabljivanja i uništavanja zemlje - stoji u saopštenju koje je objavljeno na platformi Indymedia, kojom se služe levičarske aktivističke grupe.

U proglasu se navodi da je sabotaža uperena protiv teretnog, a ne putničkog saobraćaj.

Uprkos tome je putnički saobraćaj na važnoj liniji Berlin-Hamburg i to uoči vikenda, kako je saopštila Njemačka željeznica, gotovo u potpunosti obustavljen, a prekid saobraćaja će trajati najranije do večeras.

Policija u Hamburgu je saopštila da joj je objava u kojoj je preuzeta odgovornost za podmetnute požare poznata i da je "dio istrage".

U noći su na tri mjesta na području Hamburga podmetnuti požari na kablovskim razdelnicima za komunikaciju i upravljanje skretnicama.

Sličnih napada je bilo i pre, posebno na gradskoj željeznici u Berlinu, kada je odgovornost takođe preuzela jedna ljevičarska organizacija.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, njemačka vlada je najavila mjere koje bi trebalo da zaštite tzv. ključnu infrastrukturu, u šta spadaju i željezničke pruge.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 08:35