Ilustracija / - FOTO: EPA
01/02/2023 u 10:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

El Pais: Španija će poslati Ukrajini do šest njemačkih tenkova "Leopard"

Stvarni broj će zavisiti od stanja borbenih tenkova u skladištu i o tome koliko će drugih zemalja na kraju isporučiti tenkova Ukrajini

Španija planira poslati između četiri do šest tenkova Leopard 2A4 njemačke proizvodnje u Ukrajinu, izvijestio je u srijedu list El Pais pozivajući se na neidentificirane vladine izvore, prenosi Klix.ba.

Stvarni broj će zavisiti od stanja borbenih tenkova u skladištu i o tome koliko će drugih zemalja na kraju isporučiti tenkova Ukrajini, rekli su izvori za El Pais.

Kijev je ovog mjeseca osigurao obećanja Zapada da će isporučiti glavne borbene tenkove kako bi se obranio od ruske invazije , a Moskva ulaže ogromne napore da postigne postupni napredak u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak da njegova vlada očekuje da će primiti 120 do 140 zapadnih tenkova od koalicije 12 zemalja u prvom valu.

Kuleba je rekao da će ti tenkovi uključivati njemačke Leopard 2, britanske Challenger 2 i američke tenkove M1 Abrams, te da Ukrajina također računa na dogovorene isporuke francuskih tenkova Leclerc.

Podsjećamo, do velikog zaokreta u pitanju isporuke tenkova njemačke proizvodnje je došlo nakon objave njemačkog kancelara Olafa Scholza da će ta zemlja odobriti isporuku Leoparda 2, a Njemačku na tom putu slijedi sve više zemalja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:39