Елизабет Холмс са породицом након суђења / - скриншот
04/01/2022 u 09:27 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Елизабет Холмс проглашена кривом за превару инвеститора у стартапу за тестирање крви

Правни експерт Ниама Рахмани, бивши савезни тужилац, каже да мисли да ће казна Холмсеве вјероватно бити ближа максималној казни због суме од 945 милиона долара укључене у превару

Елизабет Холмс проглашена је кривом по четири тачке оптужнице за превару након што је порота у Сан Хозеу утврдила да је преварила инвеститоре да уложе више од 945 милиона долара у своје неисправне машине за тестирање крви.

Бивши извршни директор Theranosa ослобођена је по четири тачке, а порота од осам мушкараца и четири жене није могла да донесе одлуку по три тачке након седам дана вијећања. Тужиоци могу одлучити да поново суде по тим тачкама касније, али нису дали никакве назнаке да ли то планирају. Биће одржана конференција на којој ће се одлучити да ли ће се тражити поновљено суђење сљедеће сриједе.

За сваку тачку предвиђена је максимална казна од 20 година, казне које ће вјероватно служити истовремено. Очекује се да ће Холмс уложити жалбу. Игнорисала је питања новинара док је напуштала судницу у Сан Хозеу у понедјељак увече након што су пресуде враћене. Правни експерт Ниама Рахмани, бивши савезни тужилац, каже да мисли да ће казна Холмсеве вјероватно бити ближа максималној казни због суме од 945 милиона долара укључене у превару.

Ако буде осуђена на затворску казну, Холмс би била најистакнутија извршна жена која је одслужила казну од Марте Стјуарт 2004. након што је лагала истражитеље о продаји акција.

Послије седам дана вијећања, порота је саопштила да није у стању да донесе једногласну пресуду по три од 11 тачака са којима се она суочава.

Изабрала је превару умјесто пословног неуспјеха

Бивши пацијенти су рекли поротницима да не би користили Тераносове тестове да су знали да су погрешни.

Тужиоци су рекли да је Холмс била искрена са инвеститорима и пацијентима, подухват никада не би привукао критична средства и приходе.

„Изабрала је превару умјесто пословног неуспјеха. Одабрала је да буде непоштена“, рекао је помоћник америчког тужиоца Џеф Шенк на почетку завршне ријечи.

„Тај избор није био само безосјећајан, већ је био и злочин.“

Холмс би могла да се суочи са 20 година затвора, као и новчаном казном од 250.000 долара плус реституција за сваку од девет тачака за превару у двије тачке завјере.

Поротници су прегледали тромјесечно свједочење и више од 900 доказа док су одлучивали да ли је намјерно преварила инвеститоре, пословне партнере, пацијенте и оглашиваче у потрази за улагањима за свој почетак тестирања крви.

Холмс је основала Theranos 2003. године, а следеће године је напустила Станфорд јер је скупљала новац за свој нови уређај за тестирање крви.

Она је више пута тврдила да нови уређај за тестирање компаније може да скенира стотине болести и других проблема са неколико капи крви узетих убодом прста, умјесто игле забодене у вену.

Судија им је рекао да наставе даље, са четири осуђујуће и четири ослобађајуће пресуде касније подијељене суду.

Холмс (37) била је суочена са девет тачака оптужнице за ланчану превару и 12 тачака за завјеру ради ланчане преваре.

Њено суђење је неколико пута одлагано због пандемије ковида-19 и трудноће.

Родила је дјечака у јулу у Редвуд Ситију у Калифорнији - своје прво дијете, са хотелским насљедником у Сан Дијегу Билијем Евансом, који ју је често пратио на суђењу заједно са њеном мајком Ноелом Холмсом.

Током суђења, које је почело у септембру, поротници су саслушали свједочење бивших радника Theranosa који су рекли да су напустили компанију након што су видјели проблеме са њеном технологијом.

Инвеститори су свједочили да је Холмс изнијела погрешне тврдње о Theranosu  да америчка војска користи његове машине на терену.

(превод и приређивање)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 04:06