Photo by CDC on Unsplash / - PHOTO BY CDC ON UNSPLASH
11/01/2022 u 21:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕМА изразила сумњу у неопходност четврте дозе вакцине против ковида

Службеник ЕМА изразио jе забринутост да стратегиjа давања бустера свака четири месеца потенциjално представљала ризик од преоптерећења имунског система

Регулаторна агенциjа за љекове Европске униjе изразила jе сумњу у потребу за четвртом дозом вакцине против ковида-19, и додала да тренутно нема података коjи подупиру оваj приступ jер jе потребно више информациjа о брзоширећоj вариjанти омикрон.

- Док коришћење додатних бустера може да буде део резервних планова, поновљена вакцинациjа у кратким интервалима не би представљала одрживу дугорочну стратегиjу - рекао jе на брифингу за медиjе Марко Кавалери, коjи води стратегиjе вакцинациjа Европске агенциjе за лекове (ЕМА).

Службеник ЕМА изразио jе забринутост да стратегиjа давања бустера свака четири месеца потенциjално представљала ризик од преоптерећења имунског система, па да би могла да доведе до замора становништва.

Кавалери jе такође рекао да jе потребно више података о ефекту нове вариjанте на вакцине и боље разумевање еволуциjе тренутног таласа да би се донела одлука да ли jе потребна вакцина посебно за омикрон.

- Важно jе да постоjи добар преглед избора састава вакцина како бисмо имали стратегиjу коjа ниjе само реактивна и како бисмо покушали да дођемо до одговараjућег приступа да би се спречила будућа вариjанта - рекао jе.

ЕМА jе навела да тренутно разговара са произвођачима вакцина у случаjу да буде потребна ажурирана вакцина, али jе додала и да би требало било какву промену тог типа координирати глобално.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 21:15