/ - вакцина, корона
23/11/2021 u 09:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕМА: Одлука о бустер дози вакцине Џонсон и Џонсон за неколико недеља

ЕУ jе одобрење за бустер дозу до сада дала мРНК вакцинама компаниjа Фаjзер-Баjонтек и Модерне наjмање шест мјесеци након стандардног вакцинисања с двије дозе

Регулаторно тијело Европске униjе за лијекове саопштило jе да процјењуjе податке о бустер дози Џонсон и Џонсон вакцине против ковида-19 након приjаве, а одлука би могла да буде донијета "у року од неколико недјеља".

Тражено jе одобрење за кориштење бустер дозе исте вакцине против ковида-19 Jансен, коjе се даjе наjмање два мјесеца након прве дозе особама стариjим од 18 година, саопштила jе Европска агенциjа за лекове (ЕМА).

Суочена са порастом броjа случаjева ковида-19, ЕУ jе убрзала процес одобравања бустер дозе и одрживих опциjа лијечења осим вакцина. Бустер кампање у почетку су биле усмјерене на стариjе особе и оне са ослабљеним имунолошким системом, јавља Н1.

ЕУ jе одобрење за бустер дозу до сада дала мРНК  вакцинама компаниjа Фаjзер-Баjонтек и Модерне наjмање шест мјесеци након стандардног вакцинисања с двије дозе. Разматра се и АстраЗенекина бустер доза.

Амерички регулатори прошле недјеље проширили су одобрење за бустер дозе вакцина Фаjзер-Баjонтек и Модерне против ковида-19 на све потпуно вакцинисане одрасле особе, након што су претходно одобрили допунске дозе вакцина за све коjи желе да приме Џонсон и Џонсон вакцину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:38