Вакцина Фајзер / - Агенције
18/02/2022 u 06:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕМА започела процјене: Фајзер тражи примјену бустер дозе адолесцентима

Савјети о вакцинацији и даље су у надлежности националних техничких савјетодавних група за имунизацију које, како се истиче, руководе кампањама вакцинације у свакој држави чланици Европске уније

Европска агенција за љекове (ЕМА) започела је процјену захтјева за одобрење примјене тзв. бустер дозе Фајзер вакцине код адолесцената узраста од 12 до 15 година. Како је објавио Институт за љекове и медицинска средства (ЦИнМЕД), у току је процјена примјене бустер дозе исте вакцине код адолесцената узраста од 16 до 17 година.

Бустер доза се, како појашњавају, даје вакцинисаним особама, односно особама које су завршиле примарни циклус вакцинације, како би се поновно постигао одговарајући ниво заштите против Ковид-19 након што је та заштита ослабила.

- Бустер доза вакцине Цомирнатy произвођача BioNTech и Фајзер тренутно се може примјењивати код особа старости 18 година и више. Комитет за љекове за хуману употребу при ЕМА-и ће спровести убрзани поступак процјене података које је доставио носилац дозволе за стављање у промет вакцине Цомирнатy, укључујући резултате из стварне примјене бустер дозе у Израелу. ЕМА ће благовремено извијестити јавност о исходу ове процјене - наводи се у саопштењу.

Савјети о вакцинацији и даље су у надлежности националних техничких савјетодавних група за имунизацију које, како се истиче, руководе кампањама вакцинације у свакој држави чланици Европске уније.

- Надлежна национална тијела могу да издају званичне препоруке о примјени бустер доза и о повезаним захтјевима који се односе на издавање Ковид потврда и могућности путовања, узимајући у обзир нове податке о ефикасности и ограничене податке о безбједности. Вакцина Комирнати намијењена је за превенцију Ковид-19 - каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:28