/ - FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
16/04/2022 u 14:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ембарго на руски гас угрозио би социјални мир

Вицеканцелар Њемачке и савезни министар за економска питања Роберт Хабецк изјаснио се против увођења ембарга на испоруке гаса из Русије

Вицеканцелар Њемачке и савезни министар за економска питања Роберт Хабецк изјаснио се против увођења ембарга на испоруке гаса из Русије.

- Директни ембарго на руски природни гас би угрозио социјални мир у Њемачкој. Због тога морамо да поступамо опрезно, да темељно припремимо своје потезе и да се држимо својих планова, ако желимо да нашкодимо руском предсједнику Владимиру Путину- рекао је Хабецк у интервјуу за Функе Медиенгруппе.

Он је саопштио да Њемачка активно ради на томе да постане независна од фосилних горива из Русије као и да је постигла веома добар напредак у смањењу зависности од испорука руског гаса и угља.

- Што се тиче гаса, у току је активна изградња терминала за пријем течног природног гаса (ЛНГ)- додао је Хабецк.

Говорећи о способности Њемачке да сама производи гас, Хабецк је рекао да Сјеверноњемачка равница има огромна налазишта гаса из шкриљаца, али да се може вадити само уз помоћ технологије хидрауличког фрактурисања, која се назива и фракирање, преносе Независне новине.

- Биће тешко са становишта водног законодавства, јер може имати негативне последице по нашу животну средину. За сада није било компанија које су вољне да то ураде- рекао је Хабецк.

Према његовим ријечима, издавање дозвола и изградња инфраструктуре за то би могло да потраје годинама. Он је додао да су њемачка сопствена налазишта гаса, одакле се гориво може вадити традиционалним технологијама, у великој мјери исцрпљена.

Раније је Хабецк најавио план за ванредне ситуације у случају да Русија прекине своје испоруке гаса Њемачкој.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:46