/ - PHOTO BY TIM MOSSHOLDER ON UNSPLASH
27/01/2022 u 17:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Енглеска: Маске и ковид пропуснице више нису обавезне

Званични портпарол премијера је рекао да ће ношење маски сада бити „ствар личне процјене“, пренио је Би-Би-Си

Ношење маски и ковид-пропуснице нису више законски обавезне у Енглеској након што је данас ступило на снагу ублажавање правила из Плана Б у вези с пандемијом, јављају агенције преносе медији.

Министар здравља Саџид Џавид рекао је да мјере могу да се укину, захваљујући успјешном процесу вакцинације и бољем разумијевању начина на који треба лијечити ковид 19.

Званични портпарол премијера је рекао да ће ношење маски сада бити „ствар личне процјене“, пренио је Би-Би-Си.

Међутим, поједине продавнице су саопштиле да ће и даље тражити од људи да их носе. Жељезнички оператери су рекли да се очекује да путници и даље носе маске, али су указали да ће их на то подстицати, а не присиљавати.

Градоначелник Лондона Садик Кан је рекао да ће маске и даље бити обавезне у возилима градске транспортне службе „Транспорт за Лондон“, те је апеловао на људе да „учине праву ствар“.

Смјернице у вези са јавним здрављем којима се апелује на грађане да носе маске на мјестима гдје су гужве и у затвореном простору када долазе у контакт са странцима ће и даље бити на снази, саопштила је Влада. Организације ће такође моћи да бирају да ли ће захтијевати ковид-пропуснице од оних који долазе у њихове просторије.

Остале мјере које су уведене у оквиру борбе против ширења омикрон соја, укључујући рад од куће и савјети да се маске носе у учионицама средњих школа су већ укинуте.

Штићеници старачких домова у Енглеској ће од понедјељка моћи да примају неограничен број посјетилаца, а период самоизолације међу онима који буду тестирани позитивно ће бити скраћен са 14 на десет дана, с тим што ће рестрикције бити додатно ублажене ако буду били тестирани негативно петог или шестог дана, пренио је Гардијан.

Министарство здравља је саопштило да су ове промјене услиједиле након прошлонедјељне анализе података, укључујући број заражених, ефикасност вакцина, притисак пандемије ковида 19 на Националну здравствену службу, одсуство запослених с радних мјеста, понашање грађана у јавности и ставове научне заједнице.

„Наше вакцине, тестирања и љекови против вируса дају гаранције да смо међу онима с најбољом одбраном (од пандемиије) у Европи и то нам омогућава да се уз опрез вратимо на План А и овој земљи вратимо неке слободе. Пошто учимо да живимо са ковидом, потребно је да немамо никакве илузије да ће овај вирус нестати, тако да ако већ нисте, молим вас идите да примите прву, другу или бустер дозу вакцине“, рекао је Джавид.

Број случајева заражених широм Уједињеног Краљевства се изгледа не мијења након што је знатно опао послије кулминације крајем прошле године.

Према најновијим подацима, пише Би-Би-Си, број инфицираних је и даље велики, те је у сриједу регистровано 102.292 нових случајева. Више од 37 милиона људи је добило трећу или бустер дозу вакцине, што је 64 одсто укупног броја становника, док је још 51.097 доза дато у посљедња 24 сата.

У међувремену, резултати једне студије спроведене у Енглеској су показали да је двије трећине људи који су се недавно заразили омикрон сојем вируса рекло да су већ раније прележали ковид 19. Ипак, како се наводи, потребно је урадити још истраживања да би се утврдило колико заиста има људи који су се поново заразили.

У Сјеверној Ирској су раније ове недјеље укинуте ковид-пропуснице за улазак у пабове, ресторане и биоскопе, али су још увијек неопходнне за ноћне клубове и на великим догађајима.

У Велсу ће се угоститељски објекти данас вратити нормалном раду, а биће поново отворени и ноћни клубови, али ће и даље бити неопходне ковид-пропуснице. Оне ће бити потребне и за присуство на великим догађајима и за улазак у биоскопе и позоришта.

У Шкотској су поједине ковид-рестрикције на догађајима у затвореном простору укинуте 24. јануара, а од сјутра ће физичко дистанцирање у затвореном простору гдје људи не морају да носе маске бити смањено на метар са претходна два метра. Такође, од понедјељка више неће важити савјет за рад од куће. Влада жели „постепен повратак људи на радна мјеста“, те је напоменула да дио запослених треба још неко вријеме да ради на даљину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:58