Марин ле Пен / - Фото: Инстаграм
17/04/2022 u 21:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕП ће наставити да тражи новац који је неоправдано користила Марин Ле Пен

ОЛАФ, који је истрагу покренуо 2016. године, оптужује Марин Ле Пен да је проневјерила више од 600.000 евра, од којих лично око 137.000 еура јавног новца ЕП док је била посланик ЕП-а од 2004. до 2017. године

Европски парламент (ЕП) ће наставити да тражи повратак новца који је неоправдано користила Марин Ле Пен док је била посланик, а коју је Служба ЕУ за сузбијање превара (ОЛАФ) оптужила за проневјеру јавног новца, саопштено је данас у Бриселу.

„ЕП се обратио ОЛАФ-у пошто је открио непривалности“ приписане лидерки француске екстремне деснице и још тројици бивших посланика, навео је извор близак ОЛАФ-у и додао да је у питању неоправдано коришћење 617.000 евра.

Исти извор је додао да ће ЕП наредних недеља тражити поврат новца.

О том случају је писао француски информативни сајт Медијапар (Mediapart), док је париско тужилаштво 11. марта потврдило да је добило извештај ОЛАФ-а у којем се оптужује Ле Пенова, јавља Н1.

Документ, у чији је увид имао Медијапар, односи се на новчане накнаде које могу да користе политичке групације у склопу мандата посланика у ЕП.

Међутим, Марин Ле Пен и њени сарадници су тај новац користили у политичко-националне сврхе, за личне трошкове и за финансирање неких комерцијалних компанија блиских Ле Пеновој странци Национално окупљање (РН) и парламентарној групи екстремне деснице - Европа, нација и слобода (ЕНЛ) у ЕП.

Остала три бивша члана Европског парламента умешана у тај случај су Жан-Мари Ле Пен (Јean-Marie) (отац Марин Ле Пен), њен бивши партнер Луј Алио (Louis Aliot) и Бруно Голниш (Gollnisch), члан националне канцеларије РН и ЕНЛ.

ОЛАФ, који је истрагу покренуо 2016. године, оптужује Марин Ле Пен да је проневјерила више од 600.000 евра, од којих лично око 137.000 еура јавног новца ЕП док је била посланик ЕП-а од 2004. до 2017. године.

Француско тужилаштво са своје стране је покренуло кривични поступак против Ле Пенове због сумње за фиктивна радна места у ЕП-у. Она је у тој афери осумњичена за проневјеру јавног новца и саучеништво.

Та најава ОЛАФ-а и откриће Медијапара долази у незгодном тренутку за Марин Ле Пен, која је заједно са одлазећим предсједником, центристом Емануелом Макроном  ушла у други круг предсједничких избора који ће бити одржан 24. априла.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:03