Redžep Tajip Erdogan / - FOTO: EPA
23/12/2022 u 07:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan najavio povećanje minimalne plate 55 odsto

Tim se potezom namjerava ublažiti uticaj rastućih troškova života, no ekonomisti se boje da će dodatno podstaći inflaciju, koja je trenutno na najvišem nivou 24 godine od 84,4 odsto

Turska je najavila povećanje minimalne plate 55 odsto, zbog krize troškova života koja je gurnula milione ljudi u finansijske poteškoće, ugrozila mala preduzeća i mnoge ostavila u nemogućnosti priuštiti osnovna dobra.

Tim se potezom namjerava ublažiti uticaj rastućih troškova života, no ekonomisti se boje da će dodatno podstaći inflaciju, koja je trenutno na najvišem nivou 24 godine od 84,4 odsto.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u televizijskom obraćanju iz Ankare da će mjesečna minimalna plata biti povećana na 8,5 hiljada lira odnosno 455 USD, počevši od naredne godine, prenosi SEEbiz.

Prema turskim zvaničnicima, više od 30 odsto radne snage u Turskoj prima minimalnu platu.

Analitičari u toj zemlji su kazali da se taj potez može posmatrati i iz političke perspektive, podsjećajući da bi opšti izbori u Turskoj trebalo da budu održani u junu naredne godine.

Stopa inflacije u Turskoj usporila je u novembru prvi put u više od 18 mjeseci, pavši na 84,4 odsto na godišnjem nivou s nivoa od 85,5 odsto iz oktobra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. mart 2023 13:44