Реџеп Тајип Ердоган / - (Фото: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG)
14/05/2023 u 17:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan nakon zatvaranja birališta: Vrijeme je da se čvrsto držimo glasačkih kutija

Erdogan je juče održao svoje posljednje predizborne skupove u Istanbulu na kojima je optužio opoziciju da radi s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom kako bi ga svrgnula

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan obratio se danas nakon što je završeno glasanje na izborima za predsjednika i državni parlament.

Erdogan je objavio poruku na nalogu na društvenim mrežama koju je uputio prijateljima i kolegama.

"Proces glasanja je završen na način kako i priliči našoj demokratiji, hvala Bogu. Sada je, kao i uvijek, vrijeme da se čvrsto držimo glasačkih kutija. Do konačnih rezultata, nastavljamo čuvati volju našeg naroda!", kazao je Erdogan.

Erdogan je juče održao svoje posljednje predizborne skupove u Istanbulu na kojima je optužio opoziciju da radi s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom kako bi ga svrgnula.

"Bajden je dao naredbu da se svrgne Erdogan, ja to znam. Svi moji ljudi to znaju. Ako je to slučaj, onda će glasački listići sjutra dati odgovor i Bajdenu", rekao je juče Erdogan.

Podsjećamo, prvi put u dvije decenije, aktuelni predsjednik i lider Islamsko-konzervativne Partije pravde i razvoja (AKP) Redžep Tajip Erdogan nije favorit u izbornoj utrci.

Prema anketama, s malom razlikom ispred njega je Kemal Kılıçdaroğlu, kandidat ujedinjene opozicije, pristalica sekularnog razvoja republike. No, moguće je da nijedan od kandidata ne dobije više od 50 posto glasova, a onda će se borba vlasti i opozicije nastaviti u drugom krugu, koji bi mogao biti zakazan za 28. maj.

Izlaznost je tradicionalno visoka na izbornim događajima u Turskoj. U 2018. godini iznosio je približno 87 posto.

Oko 3,4 miliona turskih državljana koji žive u inostranstvu (od toga oko 1,5 miliona u Njemačkoj) mogli su glasati prijevremeno. Nedjeljne izbore prate stotine hiljada dobrovoljnih posmatrača i predstavnika političkih partija. Preliminarni rezultati će biti objavljeni nakon 20:00 sati. Možda će biti potrebno nekoliko dana da Vrhovno izborno vijeće (YSK) sabere konačne rezultate izbora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:41