Redžep Tajip Erdogan / - EPA
29/04/2023 u 17:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan objavio imena astronauta za prvu tursku misiju sa ljudskom posadom

Borili smo se da u našoj zemlji uspostavimo klimu u kojoj naši mladi mogu bez straha da slijede svoje snove. Razbili smo okove turske zaostalosti, izgradili smo infrastrukturu velike i moćne Turske, rekao je Erdogan

Alper Gezeravči koji će otići na Međunarodnu svemirsku stanicu je herojski turski pilot, a Tuva Cihangir Atasever je inženjer u Roketsanu, rekao je Erdogan.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je ta zemlja odabrala astronaute za prvu svemirsku misiju, koja je planirana za kraj ove godine.

Erdogan je posjetio veliki turski sajam tehnologije i vazduhoplovstva Teknofest, koji se održava na aerodromu Ataturk u Istanbulu, i tom prilikom saopštio da su Alper Gezeravci i Tuva Cihangir Atasever izabrani za prve turske astronaute koji su putovali u svemir.

„Alper Gezeravči, koji će otići na Međunarodnu svemirsku stanicu, je herojski turski pilot koji je već postigao važne uspjehe u Vazduhoplovstvu naše zemlje, a Tuva Cihangir Atasever je sistem inženjer koji radi u Roketsanu“, rekao je Erdogan.

On je pojasnio da je Alper Gezeravci prvi astronaut, a Tuva Cihangir Atasever rezerva.

"Naš prijatelj, koji će otići u prvu tursku svemirsku misiju sa ljudskom posadom, ostaće na Međunarodnoj svemirskoj stanici 14 dana. U ovoj misiji će izvesti 13 različitih eksperimenata koje su pripremili univerziteti i istraživačke institucije naše zemlje. Vrijeme slanja naš putnik u svemir planiran je za poslednji kvartal 2023", rekao je Erdogan.

Turska je 2018. godine osnovala Tursku svemirsku agenciju, a godinu dana kasnije objavila je svemirski program zemlje, kao i svemirsku misiju sa ljudskom posadom.

„Omladina će odvesti Tursku u najvišu ligu i ostvariće san zemlje o punoj nezavisnosti. Borili smo se da u našoj zemlji uspostavimo klimu u kojoj naši mladi mogu bez straha da slijede svoje snove. Razbili smo okove turske zaostalosti, izgradili smo infrastrukturu velike i moćne Turske“, rekao je Erdogan.

O TEKNOFEST-u, petodnevnom događaju koji je počeo u četvrtak, Erdogan je rekao da je to svjetski događaj broj jedan u vazduhoplovstvu i da je postao brend u svojoj oblasti.

On je naglasio da se od 2018. svake godine povećava broj učesnika manifestacije.

Teknofestovo prvo izdanje primilo je 4.233 prijave takmičara u 2018. godini, a ove godine broj je dostigao 333 tima i milion ljudi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:36