Реџеп Тајип Ердоган / - (Фото: PREDSEDNIK.RS)
25/10/2021 u 21:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ердоган одустао од протjеривања 10 западних амбасадора

Наша намjера ниjе била да изазовемо кризу, већ да заштитимо суверена права Турске, казао је предсједник Турске

Западни амбасадори у Турскоj су се „повукли“ и биће „обазривиjи у будућности“, изjавио jе данас турски предсjедник Реџеп Таjип Ердоган и одустао од протjеривања 10 дипломата коjима jе то приjетио због њихове подршке затвореном филантропу Осману Кавали.

– Наша намjера ниjе била да изазовемо кризу“ већ да заштитимо суверена права Турске, рекао jе Ердоган, преносе агенције, јављају медији.

Десет амбасадора из САД, Канаде, Француске, Финске, Данске, Њемачке, Холандиjе, Новог Зеланда, Норвешке и Шведске, позвале су у заjедничком саопштењу 18. октобра на „брзо и праведно рjешење случаj“ Османа Кавале, коjи jе у затвору од 2017. године.

Ердоган jе то протумачио као „напад“ и „увреду“ турског правосуђа у изjави после састанка своjе владе.

– Био jе моj задатак шефа државе да дам потребан одговор“, додао jе турски предсjедник и оциjенио да турски судови не добиjаjу наређења од било кога.

– Њихово ново саопштење показуjе да су се повукли – рекао jе Ердоган пошто су 10 земаља потврдиле у саопштењима да дjелуjу „у складу са чланом 41 Бечке конвенциjе“ коjа регулише дипломамтске односе и забрањуjе било какво миjешање у унутрашња питања землjе домаћина.

Ердоган jе у суботу обjавио да jе наредио протjеривање што jе брже могуће тих 10 дипломата, мада та наjава ниjе праћена званичним обавjештењем упућеном датим државама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:03