Redžep Tajip Erdogan / - EPA
20/04/2023 u 23:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan pokrenuo prve isporuke gasa iz Crnog mora

Isporuka dolazi u trenutku kada Erdogan želi da osvoji još jedan predsjednički mandat na izborima 14. maja. Ti izbori se smatraju najvažnijim u modernoj istoriji Turske

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pokrenuo je prve isporuke turskog gasa sa crnomorskog polja, nekoliko nedjelja prije opštih izbora, pošto Ankara teži energetskoj nezavisnosti.

Isporuka dolazi u trenutku kada Erdogan želi da osvoji još jedan predsjednički mandat na izborima 14. maja. Ti izbori se smatraju najvažnijim u modernoj istoriji Turske.

Turska je 2020. otkrila rezerve gasa kod provincije Zonguldak, oko 400 kilometara istočno od Istanbula na obali Crnog mora.

Erdogan je tada te rezerve nazvao „najvećim poljem prirodnog gasa u istoriji Turske“, što bi zemlji omogućilo da „osigura energetsku bezbjednost“ i na taj način se oslobodi zavisnosti od uvoza energije.

Turski predsjednik je prijavio „rezerve procijenjene na 320 milijardi kubnih metara“.

Turska je u junu 2022. godine zvanično započela eksploataciju i izgradnju podvodnog gasovoda koji bi joj omogućio da proizvodi 10 miliona kubnih metara gasa dnevno tokom prve faze i do 40 miliona kubnih metara dnevno poslije puštanja u rad drugih bunara.

Prema ekspertima, tih 10 miliona kubnih metara gasa dnevno bi pokrilo oko šest odsto godišnje potrošnje Turske, što iznosi 60 milijardi kubnih metara, i to bi dalo podsticaj privredi.

„To je istorijski korak na putu Turske ka energetskoj nezavisnosti. Kada dostignemo pun kapacitet, zadovoljićemo 30 odsto potreba naše zemlje za gasom“ iz crnomorskih rezervi, rekao je danas Erdogan na ceremoniji u Zonguldaku.

Prošle godine, 40 odsto gasa koji se troši u Turskoj, dolazilo je iz Rusije.

Turska takođe uvozi gas iz Azerbejdžana i Irana, što je navelo Ankaru da traži načine da diversifikuje svoje snabdijevanje, posebno poslije početka rata u Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:17